kolačići

Wednesday, December 9, 2015

Posni medenjaci sa lešnikom (Kako da napravite savršene medenjake)


Uobičajeni način pripreme medenjaka je sa dosta meda i začina.
Meni je žao da med termički obrađujem s obzirom da se uništava većina hranljivih sastojaka.
Odlučila sam da stavim manju količinu, a ostatak koristim za limunadu.
Ove godine sam se baš posvetila medenjacima sa posebnim osvrtom na posne i veganske (u ovom slučaju oni koji su posni ne moraju biti veganski s obzirom da vegani ne jedu med).
Napravila sam dosta različitih ukusa - svakog dana  nešto novo.
Bilo je tu klasičnih medenjaka, sa čokoladom, sa bundevom i narandžom, sa narandžom i đumbirom, sa kokosom i čokoladom...
Ali najviše su mi se dopali medenjaci sa lešnikom.
Posni medenjaci su jednostavni za pripremu.


Sastojci:
120 g šećera
1 dl vode
100 g margarina
3 kašike meda
350 g brašna
100 g mlevenih lešnika
1/2 kašičice sode bikarbone
1/2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice cimeta
1 kesica vanilin šećera


Priprema:
Prokuvajte vodu i šećer -  kada provri, kuvajte 2-3 minuta.
Dodajte margarin iseckan na sitne kockice i mešajte na ringli dok se ne otopi.
Sklonite sa ringle i dodajte med.
Kada se med otopi, a smesa malo prohladi (oko 5 minuta), dodajte suve sastojke koje ste prethodno sjedinili i umesite testo.
Testo za medenjake držite u frižideru dok se dobro ne ohladi.
Premesite ga i dodajte malo brašna ako se lepi.
Oblikujte kuglice veličine oraha i ređajte u pleh obložen papirom za pečenje.
Testo možete da razvijete 4-5 mm debljine i da sečete željene oblike.
Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 8-10 minuta.

*Ukoliko želite da napravite medenjake bez lešnika, umesto 100 g lešnika stavite 50 g brašna i dodajte 1 kašiku začina za medenjake.
**Pored začina za medenjake, u testo možete dodati rendanu koru od limuna, od pomorandže i/ili neke druge začine po izboru.
***Umesto margarina možete koristiti maslac (istu količinu) ili mast (70-80g).


Ukoliko želite da napravite savršeno glatke medenjake, koji se tokom pečenja neće deformisati, testo obavezno  rashladite, a potom ga dobro premesite (bez obzira da li su u pitanju posni ili mrsni medenjaci).
Testo za medenjake ne bi trebalo da bude ni previše meko ni previše tvrdo.
Ako je testo meko, postoji mogućnost da će medenjaci izgubiti oblik, pa ćete imati problem prilikom dekorisanja.
Ako je pretvrdo, medenjaci neće biti najprijatniji za nepca.
Takođe, kada pravite medenjake koje ćete potom dekorisati, savetujem da ih pečete na nižoj temperaturi.
Toliko od mene za sada.




Više fotografija, možete videti OVDE ili OVDE.
Ujedno imate i priliku da osvojite slatki paket.

No comments:

Post a Comment