Do skoro nisam umela da napravim tortu bez orašastih plodova, posebno kada su kore u pitanju.
Jednostavno, navikla sam da kore najčešće pravim od belanaca, šećera i orašastih plodova.
A navika je navika.
Postoje i druge kore koje su ukusne i lagane.
Čoko-plazma torta se uglavnom pravi malo drugačije.
Najčešće se pravi od gotovih kora.
Vrlo je slična čoko-moko torti.
Ja sam je osmislila na svoj način.
Ukoliko vam je komplikovano da pravite i žuti krem, možete ga izostaviti ili jednostavno zameniti šlagom/slatkom pavlakom.
Sastojci za biskvit:
10 jaja
10 kašika šećera
10 kašika ulja
1 kašičica vanilin šećera
5 kašika brašna
5 kašika kakaoa
1/2 kašičice praška za pecivo
Sastojci za fil 1:
5 jaja
250 g šećera
300 g čokolade
250 g margarina ili maslaca
200 g plazme
1 dl slatke pavlake (ili 50 g šlaga i 50 ml mleka)
Sastojci za fil 2:
1/2 l mleka
4 kašike šećera
1 vanilin šećer
60 g pudinga od vanile
100 g bele čokolade
100 g margarina/putera
100 g šlaga u prahu
Priprema biskvita:
Za biskvit odvojite žumanca od belanaca.
Belanca umutite u čvrst sneg, pa dodajte šećer i mutite dok se on ne otopi.
Žumanca sjednite sa ostalim sastojcima.
Belanca dodajte u smesu od žumanaca i lagano izmešajte.
Od ove količine ispecite 4 kore u modli prečnika 21-22 cm.
Kore pecite u modli koju ste premazali masnoćom i posuli brašnom ili obložili papirom za pečenje.
Kore pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 6-7 minuta.
Ukoliko imate više istih modli, sve možete umutiti odjednom.
Koliko puta pečete, toliko puta mutite smesu.
Priprema fila 1:
Umutite jaja i šećer.
Kuvajte na pari desetak minuta, pa dodajte čokoladu.
Mešajte i kuvajte dok se čokolada ne otopi.
U prohlađen fil dodajte maslac/margarin i mešajte dok se on ne otopi.
Potom dodajte mlevenu plazmu.
Kada se fil skroz ohadi, umešajte umućenu pavlaku ili šlag.
Priprema fila 2:
U malo mleka razmutite puding.
Ostatak mleka i šećer stavite da provri.
Ukuvajte puding i odmah dodajte čokoladu i maslac i mešajte ili mutite mikserom dok se ne sjedine svi sastojci.
Fil ohladite u frižideru, pa dodajte šlag u prahu i mutite mikserom nekoliko minuta.
Tortu filujte na sledeći način: kora fil2, fil1, kora... dok ne utrošite sve sastojke.
Tortu završite korom.
Tortu po želji možete dekorisati čokoladnom glazurom, šlagom...
Ukoliko se odlučite da je dekorišete fondanom, prethodno je potrebno da je obložite smesom od margarina, šećera u prahu i keksa (po želji u smesu možete dodati otopljenu čokoladu, kakao, sitno mlevene orašaste plodove...)
Okvirne mere za ovu masu su: 250 g margarina, 125 g šećera, 150 g sitno mlevenog keksa.
Margarin sobne tmperature umutite, dodajte šećer u prahu i mutite dok smesa ne postane ujednačena.
Na kraju umešajte keks.
(Smesu za oblaganje je bolje napraviti sa margarinom jer je on čvršći na sobnoj temperaturi, pa je veća verovatnoća da će torta zadržati oblik.)
Tortu obložite mekom smesom i zagladite.
Držite je u frižideru oko pola sata.
Vaša torta je spremna za oblaganje fondanom.
Fondan možete kupiti ili umesiti.
Za oblaganje koristim fondan koji sama mesim.
Recept za fondan se nalazi ovde.
Napomene:
Ukoliko nemate odgovarajući kakao (sa 20 % kakao delova), u kore (zajedno sa kakaom) možete dodati i nekoliko kašika sitno rendane čokolade.
Kore uvek poprskam mešavinom slatke turske kafe i slatke pavlake.
Za ovu meru je potrebno skuvati 1 dl kafe sa 1 kašikom šećera i kesicom vanilin šećera.
Kada se kafa ohladi, sjedinite je sa neumućenom slatkom pavlakom.
Ukoliko tortu ne oblažete fondanom, možete napraviti mekše filove - dodajte malo više slatke pavlake u čokoladni fil.
Hvala,odličan ,pedantan rad,sa puno korisnih saveta. Pozdrav.
ReplyDeleteHvala :). Pozdrav :)
DeleteKoliko je teska torta pre fondana
ReplyDeleteNisam je merila, jedino da saberete sastojke.
DeleteMoze li ici kao donja torta?
ReplyDeleteIma li dovoljnu cvrstocu?