Friday, April 14, 2017

Spanać i pohovana krmenadla


Spanać i pohovana krmenadla se mogu pripremati tokom cele godine.
Ali, spanać je ipak najlepši u sezoni, tokom proleća.
Moja mama je često (u sezoni) za nedeljni ručak spremala spanać i pohovano meso, najčešće meso od buta.
Ali i pohovana krmenadla je često bila na meniju.

Ukoliko se odlučite za meso od buta, možete ga pripremiti na isti način.


Količina je dovoljna za 5 osoba.

Pohovana krmenadla, sastojci:
10 krmenadli bez kostiju
1 kašika senfa
1 čen belog luka
2 kašike ulja
so i biber po ukusu
3 jajeta
po potrebi: brašno, prezle, susam i ulje za prženje

Spanać, sastojci:
1 kg očišćenog spanaća
4 kašike ulja
2 čena belog luka
2-3 kašike brašna
1/2 l mleka
2 kašičice soli



Pohovana krmenadla, priprema:
Sjedinite senf, sitno iseckan beli luk so i biber.
Ovom smesom dobro premažite krmenadle (koje ste prethodno malo izlupali čekićem za meso), stavite ih u posudu sa poklopcem i ostavite ih da odstoje neko vreme (najbolje preko noći u frižideru).

Po ukusu možete dodati još neke začine.

Umutite jaja, sjedinite susam i prezle u drugom tanjiru.
Krmenadle prvo uvaljajte u brašno, umačite u jaja sa jedne i druge strane, potom uvaljajte u prezle i susam.
Pržite ih na zagrejanom ulju (na srednjoj temperaturi) po desetak minuta sa obe strane (dužina prženja zavisi od toga koliko su krmenadle debele).

Spanać. priprema:
Opran spanać prokuvajte nekoliko minuta u kipućoj vodi i ocedite ga.
Spanać možet iseckati nožem na dasci ili samleti u blenderu uz postepeno dodavanje mleka.
Na vrelom ulju kratko propržite sitno iseckan beli luk i brašno.
Dodajte spanać i mleko.
Kuvajte nekoliko minuta, dok se ne zgusne.
Začinite po ukusu.
Po želji možete dodati više ili manje mleka.

Napomena: umesto spanaća, možete koristiti blitvu.

 Uz spanać i pohovane krmenadle poslužite sezonsku salatu.


Po želji, ovo jelo možete posuti rendanim parmezanom.

Za uskršnju trpezu predlažem i teleću (pileću, jagnjeću) čorbu i kikiriki karamel kuglice.




Srećan Uskrs!



Recepti su objavljeni na portalu Danas.rs

No comments:

Post a Comment