Wednesday, April 5, 2017

Jafa mafini


Ili kada mafin postane kapkejk.
Da li znate koja je razlika između mafina i kapkejkova?
Meni nije važan naziv i često ih pogrešno nazivan, ali ne marim.
Mafin je oblik kolača, pečen u modli za mafine.
Testo/smesa može biti po izboru.
Kada mafin izvadite iz rerne, on predstavlja gotov kolač.
Ne treba više ništa raditi oko njega.
Ukoliko odlučite da mafin dekorišete na bilo koji način - da na vrh stavite neki krem, ukrase od šećera ili fondana, dobićete kapkejk.
I eto tako, mafin postaje kapkejk kada dobije "kapicu", a kapkejk postaje mafin kada mu skinete kapicu.


A možete napraviti i pola-pola, za svačiji ukus po nešto.
Kombinacija čokolade i pomorandže daje dobro poznat jafa ukus (jafa mafini).


Jafa mafini, sastojci:
3 jajeta
170 g (šolja šećera)
1 šolja jogurta
2/3 šolje ulja
2 šolje brašna tip 400
1 kesica vanilin šećera
1/2 kesice praška za pecivo
1 pomorandža (rendana kora)
100 g lomljene ili rendane čokolade
*šolja/čaša je od jogurta tj. 2 dl


Jafa mafini, priprema:
Umutite jaja i šećer.
Potom dodajte ulje, jogurt, brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer.
Umutite još jednom.
Na kraju umešajte čokoladu i koricu od pomorandže.

Pleh za mafine obložite papirnim korpicama i punite ih oko 2/3.
Mafine pecite na 170-180 stepeni 20-tak minuta.
Ukoliko želite da imate ravniju površinu, mafine prvo pecite na 150 stepeni (15-tak minuta), a potom na 180 stepeni (10-tak minuta).

Količina je dovoljna za 14-18 mafina.

Dekoracija po želji.

Korpice sam kupila, a brkove i mašnice iseckala.
Kada bata slavi rođendan, mafini moraju da se slažu uz tortu...


Za dekoraciju sam koristila jaffa keks (post nije sponzorisan).

Recept je objavljen na portalu Danas.rs

No comments:

Post a Comment