Od šargarepe možete napraviti i slane i slatke delicije.
Za svako po nešto, za nekoga sve.
Već neko vreme kupujem šargarepu kada god odem na pijac, ali naravno, zaboravim da je već imam kod kuće.
I tako, kada sam danas otvorila frižidere, zaprepastila sam se - imala sam 2-3 kg šargarepe.
A sada sam se setila da već duže vreme imam u planu da napravim musaku od šargarepe.
Musaku sada nisam napravila, zaboravila sam.
Na "šargarepa" trpezi se našlo sledeće:
sok od šargarepe;
potaž od šargarepe;
salata od šargarepe;
dinstana šargarepa i
uštipci sa šargarepom.
Uštipci sa šargarepom
Sastojci:
1 jaje
1 šolja jogurta
1 šolja brašna
4-5 kašika griza ili 2-3 kašike oštrog brašna
1/2 kašičice praška za pecivo
prstohvat soli
1 veća šargarepa, sitnije izrendana
Uštipci od šargarepe, priprema:
Sjedinite sve sastojke, na kraju umešajte šargarepu.
Uštipke oblikujte kašikom i pržite na vrelom ulju, na srednjoj temperaturi kako ne bi pregoreli.
Pržite ih po nekoliko minuta sa jedne i druge strane.
Da li ćete ih pržiti u dubokom ulju ili u majoj količini, odlučite sami.
Ukoliko ih pržite u dubokom ulju, imaće lepši oblik (ukoliko vam je to bitno).
Pržene uštipke stavljajte na salvete kako bi se ocedio višak masnoće.
Ovako pripremljeni uštipci sa šargarepom su neutralnog ukusa - možete ih jesti i slane i slatke, kako ko voli.
Ukoliko se odlučite da pripremate slane uštipke, savetujem da u smesu dodate malo više soli i malo bibera.
Za slatku varijantu, predlažem vanilin šećer i koru od limuna i pomoradže.
Podrazumeva se da možete koristiti začine koje volite.
No comments:
Post a Comment