Thursday, March 16, 2017

Kiseli kupus sa krompirom


Sezona kiselog kupusa se polako završava.
Još jedno ili dva kuvanja i to je to do naredne zime.
Već sam pominjala da namirnice i jela delim na zimska i letnja.
Kiseli kupus je definitivno  simbol zime.
Od kiselog kupusa najčešće pripremam razne posne sarme, ali i podvarak.
Kiseli kupus se može pripremiti na dosta načina, a jedan od njih je i ovaj sa krompirom.


Kiseli kupus sa krompirom, sastojci:
1 manja glavica kiselog kupusa (cca 1 kg)
3 veća krompira
2 lovorova lista
1 veća glavica crnog luka
3 čena belog luka
1/2 dl ulja
1 kašika aleve paprike
1 kašičica kima
mleveni biber i ljuta paprika po ukusu
1 kašika mlevenog sušenog povrća (ili mešavina začina)


Priprema:
Pripremite ekspres lonac (ili običan, ali kuvanje će trajati malo duže).
U manju šerpicu sipajte ulje, kim i biber.
Pržite na nižoj temperaturi dok zrna kima ne počnu da pucaju.
Dodajte alevu papriku, pržite je nekoliko sekundi, pa sipajte šolju vode i ostale začine.
Kupus i krompir isecite na komade željene veličine.
Crni luk i beli luk iseckajte sitno.
Na dno lonca stavite kiseli kupus, potom krompir, crni i beli luk i na kraju ponovo kupus.
Prelijte mešavinom začina i ulja koju ste napravili.
Dodajte još 1 šolju vode.
Kupus sa krompirom kuvajte oko pola sata u ekspres loncu.
Ukoliko je ostalo previše tečnosti, po vašem ukusu, kupus kuvajte još malo u otvorenom loncu.

Ukoliko kupus sa krompirom kuvate u običnom loncu, povremeno dolivajte još vode kako bi se sve lepo skuvalo.
Na kraju otklopite lonac i kuvajte dok voda skoro skroz ne ispari.


Napomena:
Kupus sa krompirom možete preliti rasolom umesto vode u zavisnosti od vašeg ukusa.
Za one koji ne vole kombinaciju krompira i kiselog kupusa, predlažem kuvani kukuruzni griz ili palentu.
Uz ovako pripremljen kiseli kupus možete dodati meso po izboru.


No comments:

Post a Comment