Laneni hleb više liči na slani kolač nego na hleb.
Hleb pripremljen sa praškom za pecivo je za mene uvek slani kolač-pita.
S obzirom da ga koristim kao hleb, morala sam tako da ga krstim.
Laneni hleb pored semenki lana sadrži i brašno.
Hleb sam pripremila na brzinu od sastojaka koje sam imala.
Zadovoljna sam rezultatima.
U ovom hlebu dominira ukus lana bez obzira što sadrži i brašno.
Laneni hleb, sastojci:
100 g mlevenog lana
120 g integralnog brašna
100 g brašna tip 850
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice praška za pecivo
220 ml vode
Laneni hleb, priprema:
U posudu za mešenje sipajte sve sastojke i umesite testo.
Mesite dok se svi sastojci ne sjedine.
Ovo testo je malo čvršće, ali ne brinite jer upravo takvo treba da bude.
Ukoliko se rasipa, nije homogeno, dodajte još koju kašiku vode.
Oblikujte hleb u modli ili plehu.
Laneni hleb pecite 15 minuta na 150 stepeni i desetak minuta na 200.
Napomena:
Testo ne sme biti meko jer će u tom slučaju hleb biti gnjecav.
S obzirom da je u pitanju čvršće testo i da je hleb pripremljen sa praškom za pecivo, prvo ga pečem na nižoj temperaturi kako bi se ravnomerno ispekao, tj, kako u sredini ne bi ostao živ.
No comments:
Post a Comment