Saturday, March 25, 2017

Gusta čorba od zelja


Ono kada ne znaš šta bi pre kupio na pijaci, pa tako kupuješ svakog dana i gomilaš.
A onda skuvaš skoro sve.
I sve zbog toga što si ljubitelj svežeg povrća i jednostavno ne možeš da mu odoliš bez obzira da li mu je sezona ili nije.
Gusta čorba od zelja je definitivno sezonska.
Zelje u jeku sezone - divlje ili gajeno.
Za čorbu je svejedno, ali za sarmice nije - potrebni su malo veći listovi.
A tu je i nova činijica - ponovo ljubav na prvi pogled.
Gusta čorba od zelja nema puno sastojaka i jednostavna je za pripremu.


Gusta čorba od zelja, sastojci:
2 kašike ulja
1 kašičica aleve paprike
prstohvat kima
1 dl pirinča
2 veze zelja
začini po ukusu: so, biber i mešavina začina.


Gustra čorba od zelja, priprema:
Na vrelom ulju kratko propržite alevu papriku i kim.
Dodajte špirinač i jednu šolje vode.
Kuvajte desetak minuta, pa dodajte iskidano zelje.
Sipajte još jednu šolju vode i kuvajte oko pet minuta.
Zelje i pitinač delimično usitnite štapnim mikserom.
Dolivajte vodu do željene gustine, začinite po ukusu i kuvajte oko pet minuta.

Ukoliko više volite teksturu potaža ili ne volite komade u čorbi, zelje i pirinač usitnite u potpunosti (štapnim mikserom ili u blenderu).


A posle čorbe suve kruške.


I ja - namrštena :)



2 comments:

  1. Zelje mnogo volim, ali ga ovde nemam...Zdelica mi je izuzetno lepa, jednom davno sam imala takve šoljice, jedna Ukrajinka ih je ovde pravila...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala. Moraćemo da Vam pošaljemo zelje ili da donesemo :)

      Delete