Griz sa mlekom ili vodom, ređi ili gušći, topao ili hladan, sa čokoladom ili bez...
Griz sa mlekom ili puding od griza je jedna od poslastica koja me vraća u detinjstvo.
Brzo priprema, a uz malo mašte možete dobiti savršenu poslasticu kako za vaše iznenadne goste tako i za ukućane.
Ako vam je problem da merite sastojke u gramima, 1 ravna kašika griza ima oko 12 g, a jedna puna oko 18 g.
Kašika šećera je 20 g.
Recept za pripremu griza, manje-više, svi znamo, ali da obnovimo gradivo.
Ova poslastica se sticajem okolnosti često nalazi na trpezi, a i zgodna je za eksperimetisanje i fotkanje.
Poslasticu od griza možete konzumirati za doručak, užinu, desert...
Ako volite ohlađen griz, uzmite u obzir da će se zgusnuti tokom hlađena.
Zato je potrebno staviti manje griza, cca 100 g.
Ako griz jedete odmah, slobodno stavite malo više griza.
Ukoliko imate u planu da griz začinite kakaom, dodajte još malo šećera.
Griz, sastoji:
1 l mleka
100-120 g griza
1 vanilin šećer
100 g šećera
začini po ukusu: čokolada, kakao. cimet, mahlep...
Sipajte u šerpu griz, šećer i malo mleka.
Kada provri, dolivajte mleko postepeno i mešajte dok se griz ne skuva.
Treba da vri nekoliko minuta.
Na kraju dodajte začine po ukusu.
Možete ga kuvati i obrnuto - u provrelo mleko dodajte griz i na kraju šećer i začine.
Kako kome odgovara.
Većinu stvari najčešće radim obrnuto jer mi tako odgovara.
Poslasticu sipajte u činijice i dekorišite je po želji.
Možete je preliti nekim voćnim prelivom.
Napravite kombinaciju koja najviše odgovara vašem ukusu.
Griz možete obogatiti suvim grožđem ili nekim drugim suvim voćem po izboru.
A možete dodati i orašaste plodove...
No comments:
Post a Comment