Mislim da ne postoji osoba koja makar jednom u životu nije pravila palačinke bez obzira da li su u pitanju slane, slatke, američke, domaće ili neke druge.
Verovali ili ne, palačinke pravim baš retko.
Ne znam zašto.
Jednostavno, nemam naviku.
Bez obzira što palačinke deluju kao vrlo jednostavno jelo, i tu se može eksperimentisati.
U dogovoru sa portalom Recepti i Kuvar online napravila sam ove slane palačinke u boji.
Koristila sam prirodne boje - kurkumu, alevu papriku, usitnjeno začinsko bilje i kakao.
A vi, naravno, možete koristiti ono što volite.
Ova količina je dovoljna za 5 većih ili 10 manjih palačinki.
Palačinke sam poslužila uz ribizle i sveži sir koji sam začinila biberom i mladim lukom.
Koristila sam šolju od 2 dl.
Sastojci:
1 veće jaje
1 ravna kašičica šećera
1/3 kašičice soli
1 šolja brašna
1 šolja gazirane/kisele vode
3 kašike jogurta
1 kašika ulja
po potrebi: kurkuma, aleva paprika, usitnjeno ili mleveno začinsko bilje, kakao.
(Ukoliko se odlučite da ovu količinu podelite na 5 delova, za svaku boju će vam biti potrebno po pola kašičice navedenih začina.)
P.S. Ako pravite bele palačinke, pored navedene količine brašna, dodajte još jednu ravnu kašiku.
Priprema:
Umutite jaje i šećer potom dodajte sve ostale sastojke i dobro umutite testo.
Nelepljiv tiganj premažite uljem i pecite palačinke na nižoj temperaturi po nekoliko minuta sa jedno i druge strane.
Palačinke treba peći na nižoj temperaturi kako bi zadržale boju, tj. kako ne se ne bi prepekle i potamnele.
Od šarenih palačinki možete napraviti slanu tortu.
Kao osnovu za fil koristite krem sir ili mešavinu tvrdog sira i pavlake.
U svakom slučaju imate bezbroj mogućnosti.
Budite maštoviti i uživajte u vašim šarenim palačinkama.
Uobičajen način pripremanja testa za palačinke je sa mlekom i vodom, najčešće u odnosu 1:1.
Ukoliko nemate mleko, možete ga zameniti mineralnom vodom.
Testo za palačinke pripremljeno sa prirodnom mineralnom vodom ima drugačiji ukus i strukturu u odnosu na testo koje se priprema sa mlekom i običnom vodom.
Prirodni ugljen-dioksid iz mineralne vode će u vašim palačinkama stvoriti sitne mehurice koji prijaju nepcima.
Preporučeni sastojak je prirodna mineralna voda Radenska Classic.
Neumorna si. Prelepo izgledaju.
ReplyDeleteHvala :)
Delete