Friday, February 24, 2017

Slane palačinke u boji


Mislim da ne postoji osoba koja makar jednom u životu nije pravila palačinke bez obzira da li su u pitanju slane, slatke, američke, domaće ili neke druge.
Verovali ili ne, palačinke pravim baš retko.
Ne znam zašto.
Jednostavno, nemam naviku.
Bez obzira što palačinke deluju kao vrlo jednostavno jelo, i tu se može eksperimentisati.
U dogovoru sa portalom Recepti i Kuvar online napravila sam ove slane palačinke u boji.
Koristila sam prirodne boje - kurkumu, alevu papriku, usitnjeno začinsko bilje i kakao.
A vi, naravno, možete koristiti  ono što volite.
Ova količina je dovoljna za 5 većih ili 10 manjih palačinki.
Palačinke sam poslužila uz ribizle i sveži sir koji sam začinila biberom i mladim lukom.
Koristila sam šolju od 2 dl.


Sastojci:
1 veće jaje
1 ravna kašičica šećera
1/3 kašičice soli
1 šolja brašna
1 šolja gazirane/kisele vode
3 kašike jogurta
1 kašika ulja
po potrebi: kurkuma, aleva paprika, usitnjeno ili mleveno začinsko bilje, kakao.
(Ukoliko se odlučite da ovu količinu podelite na 5 delova, za svaku boju će vam biti potrebno po pola kašičice navedenih začina.)
P.S. Ako pravite  bele palačinke, pored navedene količine brašna, dodajte još jednu ravnu kašiku.


Priprema:
Umutite jaje i šećer potom dodajte sve ostale sastojke i dobro umutite testo.
Nelepljiv tiganj premažite uljem i pecite palačinke na nižoj temperaturi po nekoliko minuta sa jedno i druge strane.
Palačinke treba peći na nižoj temperaturi kako bi zadržale boju, tj. kako ne se ne bi prepekle i potamnele.


Od šarenih palačinki možete napraviti slanu tortu.
Kao osnovu za fil koristite krem sir ili mešavinu tvrdog sira i pavlake.
U svakom slučaju imate bezbroj mogućnosti.
Budite maštoviti i uživajte u vašim šarenim palačinkama.


Uobičajen način pripremanja testa za palačinke je sa mlekom i vodom, najčešće u odnosu 1:1.
Ukoliko nemate mleko, možete ga zameniti mineralnom vodom.
Testo za palačinke pripremljeno sa prirodnom mineralnom vodom ima drugačiji ukus i strukturu u odnosu na testo koje se priprema sa mlekom i običnom vodom.
Prirodni ugljen-dioksid iz mineralne vode će u vašim palačinkama stvoriti sitne mehurice koji prijaju nepcima.
Preporučeni sastojak je prirodna mineralna voda Radenska Classic.




Ovaj post sam napisala 09.08.2015. godine.
Juče sam viela da nije objavljen.
Ali, nikada nije kasno za prave stvari.
Uživajte!

2 comments: