Monday, February 13, 2017

Čokoladni keks


Čokoladni keks možete iskoristiti na više načina.
Tako ćete dobiti različite ukuse u isto vreme.
Možete spajati po dva keksića kremovima po želji ili nekim džemom/marmeladom.
A potom ih prelititi otopljenom čokoladom.
Takođe, ukoliko ne volite keks sa punjenjem, svaki keks možete da umočite u čokoladu i pospete po želji.
Ili ih jednostavno pospite šećerom u prahu koji ste začinili vanilom.
Mogućnosti imate dosta - izaberite ukus koji vam se najviše dopada.


Čokoladni keks, sastojci:
100 g maslaca/margarina (sobne temperature)
50 g šećera u prahu
10 g vanilin šećera
20 g kakaoa (20-22%)
180 g mekog brašna
3-4 kašike mleka/vode

Punjenje po izboru

Glazura:
100 g čokolade
1 dl slatke pavlake


Čokoladni keks, priprema:
Penasto umutite maslac, šećere i kakao.
Dodajte brašno i tečnost.
Umesite glatko testo.
Testo razvijte tanko (oko 3 mm) na površini koju ste posuli oštrim brašnom.
Secite oblike po izboru.


Ređajte ih u pleh koji ste obložili papirom za pečenje ako ne želite da perete pleh nakon pečenja (testo se ne lepi za pleh).
Čokoladni keks pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 8 minuta.
Vodite račina da se ne prepeče jer će u tom slučaju biti gorak.
Od ove količine ćete dobiti 60 pojedinačnih keksića prečnika 4-5 cm ili 30 spojenih.
Čokoladni keks, po želji spajajte kremom  ili marmeladom po izboru.
Potom ih umačite u čokoladnu glazuru (ili ih prelivajte) koju ćete pripremiti tako što ćete zagrejati pavlaku, sipati je preko izlomljene čokolade i mešati dok se čokolada ne otopi.
Podrazumeva se da glaziru možete pripremiti onako kako je inače pripremate.


Čokoladni keks možete spajati kremom po izboru (nugat krem, čokoladni ganaš krem, marmelada, karamel krem...).

Za ovu priliku sam izabrala beli kokos krem.
Beli kokos krem, izgleda ovako:

Možete ga napraviti na više načina - u beli ganaš možete dodati kokos, možete koristiti kupovni beli krem sa kokosom ili u beli krem dodati kokos...
Recept za krem sa slike pišem neki drugi put.




Ništa bez čokolade, oklagije i veštih ruku domaćice jer put do muškog srca ide preko stomaka.

1 comment: