Thursday, February 16, 2017

Pita sa bundevom


Slatke pite od tegljenih kora se pripremaju u svim krajevima naše zemlje.
U prošlosti su bile karakteristične za područje Vojvodine (poreklo im je austrougarsko).
Baba je pričala kako je prababa baš teglila pitu sa višnjama kada se ona rodila (10.06.1917.).
Pored pite sa višnjama, pravili su slatke pite i sa drugim nadevima, a među njima je i pita sa bundevom (dulečnica, bundevara).
U Vojvodini se dugo podrazumevalo da je pita sa sirom slatka (pripremala se od švapskog (neslanog) sira,  uz dodatak jaja, šećera, suvog grožđa i vanilin šećera).
Pite sa slatkim sirom se prave i danas.
Moja prababa je kore premazivala zagrejanom mašću ili puterom.
Slane pite nisu pravili u tom periodu.
Pite sa sirom i ostalim slanim nadevima su turskog porekla i vezuju se za južni deo Srbije.


Sastojci za kore:
500 g mekog brašna
1/2 kašičice soli
3 dl mlake vode
3 kašike ulja

Sastojci za nadev:
3 kašike ulja
600-700 g rendane bundeve
5 kašika šećera
po ukusu: cimet i vanilin šećer

Po potrebi ulje za premazivanje kora


Pita sa bundevom, priprema kora:
Sjedinite suve sastojke, potom dodajte tečne i umesite glatko testo.
Podelite ga na željeni broj delova i napravite jufkice.
Premažite ih uljem, upakujte u kesu i ostavite da odstoje na sobnoj temperaturi minimum pola sata.
Svaku jufkicu prvo istanjite oklagijom koliko god je moguće, a posle je teglite na stolnjaku koji ste posuli brašnom.
Koru teglite dok ne dobijete željenu debljinu.
Ostavite je da se malo prosuši.
Premažite je zagrejanim uljem, pospite bundevom i uvijte.
Oblik napravite po želji.
Postupak ponavljajte dok ne utrošite sve jufkice.
Pite premazati uljem.
Pita sa bundevom se peče na jakoj vatri (200 stepeni) dok ne porumeni, 20-tak minuta (u zavisnosti od debljine)

Pita sa bundevom, priprema nadeva:
Nadev pripremite dok se testo odmara.
Prodinstajte sve navedene sastojke na srednjoj temperaturi (5-10 minuta).
Ovo nije obavezno, undevu možete koristiti i sirovu.
Sve je stvar ukusa.

Kore možete tegliti onako kako ste navikli, možete napraviti jednu jufku ili više malih.
Meni je ovako jednostavnije.
Svaku jufkicu razvijem tako da bude duža nego šira.
Krajeve ne skidam već ih dodatno istanjim oklagijom.

Količine sastojaka prilagodite ukusu.

U nadev od bundeve možete dodati i suvo grožđe.
Pored bundeve, za slatke pite preporučujem višnje i jabuke.
U višnje dodajem samo šećer, a u jabuke i cimet.
Vanilin šećer se podrazumeva.

Na isti način, pita sa bundevom se može pripremiti i od gotovih kora.

Po želji, pečenu pitu možete posuti šećerom u prahu.




No comments:

Post a Comment