Friday, February 10, 2017

Sutlijaš


Sutijaš je kremasti desert koji se često konzumira i umesto doručka.
Sutlijaš je kaša ili puding od pirinča.
Osnovni sastojci su pirinač, mleko i šećer.
Sutlijaš možete obogatiti slatkim začinima po izboru.
Najčešće dodajem: vanilu, suvo grožđe i cimet.
Sutlijaš je turski specijalitet, ali je vrlo zastupnjen u našoj kuhinji.
Ova poslastica spada u tradicionalna jela i verujem da ne postoji osoba koja je nije spremila ili probala.


Sutlijaš, sastojci:
200 g pirinča
1,2 l mleka
6 kašika šećera
1 šaka suvog grožđa
1 vanilin šećer
cimet po ukusu


Priprema:
Opran pirinač prelijte mlekom i kuvajte na nižoj temperaturi 15-20 minuta.
Sutlijaš trba mešati često kako se ne bi zalepio.
Po potrebi možete dodati još mleka ili vode, u zavisnosti od ukusa (ako vam je ukus mleka jak, slobodno sipajte malo vode).
Kada se pirinač raskuva, a sutlijaš postane kremast, dodajte šećer, suvo grožđe i vanilin šećer.
Prokuvajte još koji minut.
Sipajte u činijice i pospite cimetom.
Ovu poslasticu možete služiti i toplu i hladnu.




Napomena:
Količinu mleka možete prilagoditi ukusu u zavisnosti od koga koju gustinu volite.
Prilikom određivanja količine mleka, uzmite u obzir da će sutlijaš biti čvršći kada se ohladi.

Na koji još način možete napraviti ovu poslasticu, pogledajte ovde.


Koliko kamera, toliko vrsta fotografija.





Recept je objavljen na portalu Recepti i Kuvar online.

No comments:

Post a Comment