Wednesday, January 11, 2017

Podvarak


Podvarak pripremljen samo od mesa i kiselog kupusa ima jak ukus.
Pirinač, običan ili integralni, "ublažava" ukus ovog dobro poznatog specijaliteta.
Kada ga pripremate, ne morate precizno meriti sastojke, već ih možete stavljati po potrebi, želji i ukusu.
Dajem vam okvirne mere za jedan od načina pripreme podvarka.
Recept i slike su od pre dve godine.
Podvarak je tek sada stigao na red da se objavi.


Podvarak, sastojci:
1-2 kg dimljenog mesa sa kostima (ili bez, kako ko voli, može i kolenica);
100 g slanine;
2 kg seckanog kiselog kupusa (ili ribanca);
1 šolja integralnog pirinča (2 dl);
2 čena belog luka;
1/2 kašičice mrvljene ljute paprike;
1 kašičica kima;
1 list lovora.
*ukoliko se odlučite za običan pirinač, koristite 1/2 šolje



Priprema:
Suvo meso preliti vodom da ogrezne i kuvati oko sat vremena.
Dok se meso kuva, propržiti slaninu sa kimom, dodati kupus, iseckan beli luk, lovorov list i ljutu papriku.
Kupus dinstati oko pola sata.
Pirinač preliti sa 3 dl vode i kuvati ga dok ne upije vodu.
Sjediniti pirinač i kupus.
Sipati u pleh prečnika oko 30 cm.
Meso iseći na komade željene veličine i poređati preko kupusa.
Sipati 2-3 dl vode u kojoj se kuvalo meso.
Peći na 200 stepeni oko sat vremena uz povremeno mešanje i dodavanje vode, po potrebi.


Napomene:
Ko ne voli pirinač, ne mora ga stavljati, ali ukoliko ga volite i ukoliko do sada niste pripremali podvarak na ovaj način, savetujem da ga pripremite. 

Količinu pirinča možete smanjiti ili povećati po želji.

Običan pirinač ne treba prethodno kuvati.

Takođe, u zavisnosti od ukusa, kada pržite slaninu, možete dodati i malo crnog luka.

A kao salata - najčešće crni luk ili ljuta paprika.

Ukoliko pripremate podvarak bez mesa, savetujem da obavezno stavite pirinač jer će imati puniji ukus.


Recept se nalazi i na portalu Danas.rs

No comments:

Post a Comment