Wednesday, December 21, 2016

Supa bez mesa


Supa bez mesa - ako ste zaboravili da kupite komad mesa ili nemate dovoljno vremena da "krčkate" supu na uobičajen način.
Ovako pripremljena supa je baš ukusna.
Ako je do sada niste pripremali, savetujem da je probate.
Supu možete procediti i povrće služiti posebno ili sve zajedno kao što ja radim.
Supa bez mesa se u mojoj kuhinji često "krčka", ali nikada potpuno isto.
Od korenastog povrća uvek imam celer i šargarepu.
Tako da se pomenuto povrće uvek nalazi u supi.
Paškanat i koren peršuna daju supi još bolji ukus, ali može i bez njih.
Luk nekada iseckam, nekada stavim ceo prethodno zapečen na ringli.
Mogućnosti imate dosta, izaberite kombinaciju povrća koja vam se najviše dopada.
Ali budite pažljivi tokom kuvanja jer i supa može da zagori.


Supa bez mesa, sastojci:
1 glavica  crnog luka
1 mali celer
4 veće šargarepe
2 kašike ulja
1 kašičica sušenog peršunovog lista

1/2 vezice svežeg peršunovog lista
2 kašičice domaće mešavine začina
po ukusu: so, biber,...

Sastojci za knedle:
1 veće jaje
5 ravnih kašika pšeničnog griza
1/2 kašike kukuruznog griza
prstohvat soli



Supa bez mesa, priprema:
Celer i šargarepu isecite na manje komade i propržite kratko, minut-dva.
Dodajte iseckan crni luk (ili prepečen na ringli zajedno sa ljuskom) i sušeni peršunov list. 
Sipajte oko 1,5 l vode.
Kuvajte na nižoj temperaturi oko 20 minuta.

Potom dodajte ostale začine, sipajte oko 2 dl vode i ukuvajte knedle.
Knedle kuvajte oko 5 minuta.
Dodajte iseckan peršunov list.

(Smesu za knedle pripremite dok se supa kuva - umutite jaje, dodajte ostale sastojke i sjedinite.)

Ukoliko vam je potrebna posna supa, knedle zamenite posnom testeninom.


Domaću mešavinu začina možete pripremiti lako i jednostavno.
Kupite sušeno (mešano) povrće. cca 100 g, dodajte po jednu kašičicu soli, bibera i kurkume.
Sve sastojke sameljite u nekom procesoru za hranu.


Detaljniji recept za domaću mešavinu začina, možete videti ovde.
Supa bez mesa je ukusna i kada se pripremi po receptu koji se nalazi ovde.

Recept je objavljen na portalu Danas.rs

4 comments: