Friday, December 16, 2016

Kiflice sa čvarcima


Pogačice sa čvarcima su specijalitet za koji retko ko nije čuo.
Ali ima onih koji ih nikada nisu pravili jer misle da je postupak pripreme suviše komplikovan.
Najlepše pogačice sa čvarcima su one prave domaće - umešene kod kuće.

Možete da birate koje ćete čvarke staviti, a prezle izostaviti.

Pogačice sa čvarcima u obliku kiflica, zašto da ne?!
Kiflice sa čvarcima kao i pogačice treba praviti sa svinjskom mašću.
Nema potrebe dodavati ulje, margarin i slične masnoće.
U nedostatku masti, svakako može, ali savetujem da ipak koristite mast kada god ste u mogućnosti.

Kiflice će se više listati ako se premazuju mašću.
Isto se odnosi i na pogačice.

Sastojci su isti kao i način pripreme, samo je oblik drugačiji.

Neutralnu pavlaku sam koristila jer sam je imala.
Možete je zameniti mlekom, vodom, jogurtom (ali koristite 2 dl)...
Ništa se bitnije neće promeniti bez obzira što je masnija.


Sastojci:
20 g svežeg kvasca
2 kašike šećera
4 dl mleka
3 dl neutralne pavlake (pavlaka za kuvanje)
1 kašika soli
1 kašika masti
1 kg belog brašna, tip 400

Za premazivanje testa:
300 g čvaraka
100 g masti
1/2 kašičice mlevenog bibera


Kiflice sa čvarcima, priprema:
Razmutite kvasac, šećer i mlako mleko.
Sačekajte da se kvasac aktivira, da zapeni.
U posudu za mešenje sipajte brašno, dodajte so i sve lepo sjedinite.
Napravite udubljenje, sipajte kvasac  i sve ostale sastojke.
Testo ostavite da naraste, kao i svako drugo kvasno testo.
Dok testo za kiflice sa čvarcima raste, pripremite čvarke za premaz - sjedinite čvarke, mast i biber.
Sameljite na mašini za meso ili u nekom procesoru za hranu.
(Savetujem da sameljete i sitnije čvarke.)

Razvijte testo na površini koju ste posuli brašnom (oko 5 mm debljine).
Premažite ga smesom od čvaraka i preklopite.
Postupak preklapanja ponavljate dok ne utrošite skoro sve čvarke (ostavite 3 kašike).

Testo ostavite da se malo odmori - desetak minuta.
Razvijte ga u što duži pravougaonik, premažite smesom od masti čvaraka koju ste ostavili i secite na trouglove, naizmenično.
Uvijte kiflice.

Kiflice sa čvarcima premažite umućenim jajetom, pospite semenka i morskom solju, po želji.
Ostavite ih da se odmore 15-20 minuta, pa ih pecite u zagrejanoj rerni na 200-220 stepeni dok ne porumene.


O obliku i izgledu odlučujete sami.


Recept se nalazi i na portalu Danas.rs

2 comments:

  1. Replies
    1. Da, da :). Hvala. Možeš da uvijaš i malo veće, da se ne bi ukočila pored stola kao ja :)

      Delete