Monday, December 26, 2016

Nudle sa šitake pečurkama



Jela sa pečurkama volim i često pripremam zimi.
Leti koristim sezonsko povrće, ali zaluta i po neka pečurka.
Najviše mi se dopadaju kombinacije više vrsta pečuraka.
Najlepši su mi suvi vrganji i uvek ih imam u kuhinji.
Sada sam zaboravila da ih kupim.
Imala sam samo šitake.


Šitake pečurke su jako zdrave.
Čaj od šitake pečuraka se koristi za čišćenje organizma, jačanje imuniteta...
Imaju specifičnu, jaku, aromu, pa je preporuka kombinovati ih sa drugim pečurkama.
Ukoliko se odlučite da koristite samo šitake, vodite računa o količini kako bi jelo bilo prihvatljivog ukusa.
Nemojte preterivati sa količinom.
Po osobi je sasvim dovoljno 2-3 šeširića (cca 1 g sušenih pečuraka).


Mere su za jednu osobu koje možete prilagoditi potrebama i ukusu (+ -).

Nudle sa šitake pečurkama, sastojci:
75 g nudli (ili neke druge testenine)
3 šeširića sušenih šitake pečuraka
50 g tofu sira
začini po ukusu: so, biber, kari
1 kašičica ulja


Nudle sa šitake pečurkama, priprema:
Dehidrirane/sušene pečurke prelijte mlakom vodom. kada nabubre, spremne su za upotrebu.
Iseckajte ih, stavite u šerpicu, sipajte 3 dl vode i začinite po ukusu.
Kada čorbica provri, dodajte testeninu i kuvajte prema uputstvu sa pakovanja.

Ukoliko koristite nudle, njih je dovoljno sipati u kipuću vodu, poklopiti i ostaviti da odstoje dok ne upiju vodu.

Tofu sir isecite na komade i ispecite na nelepljivom tiganju koji ste premazali uljem.
Ukoliko koristite termički obrađen tofu, ne morate ga peći.


Koristila sam dehidrirani tofu sir koji sam skuvala zajedno sa nudlama, a ulje sam sipala na kraju.
Imate dosta mogućnosti, odaberite onu koja najviše odgovara vašem ukusu.


Posno jelo.

Recept je obkjavljen na portalu Recepti i Kuvar online.

No comments:

Post a Comment