Monday, December 12, 2016

Pasulj bez mesa


Pasulj je vrlo hranljiva namirnica koje se posebno preporučuje u ishrani vegana i vegetarijanaca, ali i tokom posta zbog visokog procenta belančevina.

Pasulj će vas sigurno zasititi i onda kada ga pripremate bez mesa.

Preporučujem dole navedni način pripreme.

Pored pomenuog korenastog povrća, dodajem paškanat i zelen, u zavisnosti da li ih trenutno imam pri ruci.


Pasulj bez mesa, sastojci:
300 g pasulja (gradištanca)
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
3 šargarepe
1 crvena paprika
1/2 korena celera
2 lovorova lista
4 kašike ulja
1 kašika aleve paprike
po ukusu: so, biber, mešavina začina, bosiljak, mrvljena ljuta paprika, peršunov list...


Priprema:
Prvo, najčešće, skuvam pasulj u ekspres loncu.
(Pasulj treba potopiti preko noći da nabubri.)

Sitno iseckani crni luk propržim na vrelom ulju, dodam alevu papriku, iseckano povrće i pasulj.
Dodam začine po ukusu i krčkam oko pola sata.

Podrazumeva se da sve možet staviti odjednom i tako kuvati.

Često ne pržim crni luk već ga samo iseckam i kuvam.

Svežu ili zamrznuti papriku (u zavisnosti od sezone) prepečem na ringli da zamiriše.

Crni luk se može zameniti ljubičastim i obrnuto.

Gustinu pasulja odredite sami.

Pasulj bez mesa možete raskuvati više ili manje, po želji.

Na istin način kuvam sve vrste pasulja - gradištanac, šareni, crveni, pasuljicu...

Kako kada...

Ako ne možete da procenite neophodnu količinu vode, savet je da vodu dolivate postepeno.
Ukoliko kuvate u ekspres loncu, vodu sipajte oko 1 cm iznad pasulja.

Jednostavno - pasulj bez mesa "prost kao pasulj".




No comments:

Post a Comment