Pasulj je vrlo hranljiva namirnica koje se posebno preporučuje u ishrani vegana i vegetarijanaca, ali i tokom posta zbog visokog procenta belančevina.
Pasulj će vas sigurno zasititi i onda kada ga pripremate bez mesa.
Preporučujem dole navedni način pripreme.
Pored pomenuog korenastog povrća, dodajem paškanat i zelen, u zavisnosti da li ih trenutno imam pri ruci.
300 g pasulja (gradištanca)
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
3 šargarepe
1 crvena paprika
1/2 korena celera
2 lovorova lista
4 kašike ulja
1 kašika aleve paprike
po ukusu: so, biber, mešavina začina, bosiljak, mrvljena ljuta paprika, peršunov list...
Priprema:
Prvo, najčešće, skuvam pasulj u ekspres loncu.
(Pasulj treba potopiti preko noći da nabubri.)
Sitno iseckani crni luk propržim na vrelom ulju, dodam alevu papriku, iseckano povrće i pasulj.
Dodam začine po ukusu i krčkam oko pola sata.
Podrazumeva se da sve možet staviti odjednom i tako kuvati.
Često ne pržim crni luk već ga samo iseckam i kuvam.
Svežu ili zamrznuti papriku (u zavisnosti od sezone) prepečem na ringli da zamiriše.
Crni luk se može zameniti ljubičastim i obrnuto.
Gustinu pasulja odredite sami.
Pasulj bez mesa možete raskuvati više ili manje, po želji.
Na istin način kuvam sve vrste pasulja - gradištanac, šareni, crveni, pasuljicu...
Kako kada...
Ako ne možete da procenite neophodnu količinu vode, savet je da vodu dolivate postepeno.
Ukoliko kuvate u ekspres loncu, vodu sipajte oko 1 cm iznad pasulja.
Jednostavno - pasulj bez mesa "prost kao pasulj".
No comments:
Post a Comment