Karamel, čokolada...
Čoko-karamel torta koja svojim izgledom i ukusom podseća na čuvene Snikers čokoladice.
Posebno ako u fil dodate kikiriki.
Recept je prilagođen osobama koje ne konzumiraju orašaste plodove, a vi pustite mašti na volju i napravite kombinaciju po vašem ukusu.
Čoko-karamel torta, sastojci
Sastojci za biskvit:
8 jaja
8 kašika šećera
1 kesica vanilin šećera
4 kašike kakaoa
4 kašike brašna
8 kašika ulja
Sastojci za fil:
300 g šećera
4 dl vode
60 g gustina
100 g čokolade
200 g margarina/putera
250 g mleka u prahu
150 g šlaga u prahu
Još je potrebno:
oko 1,5 dl čokoladnog ili karamel mleka
Čoko-karamel torta, priprema biskvita:
Količina je za dva pleha okvirnih dimenzija 30*30 cm.
Plehove obložite papirom za pečenje.
Rernu zagrejte na 180 stepeni.
Odvojite belanca od žumanaca.
Penasto umutite belanca, dodajte šećer (i vanilin šećer) i mutite dok se šećer ne otopi.
Žumanca sjedinite sa brašnom, kakaom i uljem.
Dodajte 3-4 kašike belanaca i mutite mikserom.
Sjedinite obe smese - u smesu od žumanaca postepeno dodajte belanca i lagano mešajte.
Sipajte u plehove i poravnajte.
Kore pecite po 6-8 minuta.
Svaku koru podelite na 2 ili 3 dela, po izboru.
Čoko-karamel torta, priprema fila:
Karamelizujte šećer na nižoj temperaturi.
Kada dobije zlatno-braon boju, sipajte 3 dl vode i kuvajte dok se šećer ne otopi.
Gustin razmutite u 1 dl vode.
Sipajte ga u karamel i kuvajte dok se ne zgusne.
Potom dodajte čokoladu i margarin/maslac iseckan na sitnije kocke.
Mešajte na ringli dok se svi sastojci ne sjedine.
Mleko u prahu sipajte u posudu za mućenje.
Dolivajte fil postepeno i mešajte ili mutite mikserom.
Fil treba postepno dodavati u mleko u prahu kako se ne bi stvorile grudice.
Fil dobro ohladite i stavite ga u frižider na pola sata.
Dodajte šlag u prahu i mutite mikserom oko 5 minuta.
Ukoliko vam se učini da je fil mek, slobodno dodajte još šlaga u prahu.
Gustina fila zavisi od mleka u prahu.
Svaki deo kore poprskajte sa po 2-3 kašike čokoladnog/karamel mleka.
Nafilujte tortu i dekorišite je po želji.
Po želji, u fil možete dodati mlevene/seckane orašaste plodove.
Uz čoko-karamel tortu se odlično slaže umućena slatka pavlaka.
Preporučujem da je dodate prilikom služenja.
I naravno, sačekajte da se vaša čoko-karamel torta "ohladi" i "stegne" pre sečenja.
Jer kada Magazin slavi veliki jubilej, to nije mala stvar.
Prekrasno izgleda!
ReplyDeleteHvala, draga :*
DeleteTorte ovakvog ukusa obožavam,super je.
ReplyDeletei ja isto :). Hvala, Sunčice :)
Delete