Tuesday, November 1, 2016

Sirijski restovani karfiol


Sirijski restovani karfiol - prava delicija za ljubitelje karfiola.
Ukoliko nemate neke sastojke, zamenite ih drugim, sličnim.
U pitanju je posno jelo.
Sezona karfiola i dalje traje.
Iskoristite je maksimalno i napravite ovo sjajno jelo.
Sirijski restovani karfiol se  brzo priprema.
Možete ga jesti kao glavno jelo ili kao prilog uz meso, jaja...


Sastojci:
350 gr karfiola
1 glavica luka
3 kašike maslinovog ulja
po 1/4 kašičice: soli, bibera i dimljene paprike
3 kašike vode
1 čen belog luka
2 kašičice soka od limuna
peršunov list



Priprema:
U šerpi većeg prečnika zagrejati ulje.
Dodati sitno iseckan crni luk i karfiol iskidan na manje cvetiće.
Pržiti u poklopljenoj posudi na višoj temperaturi 3-5 minuta bez mešanja, kako bi povrće dobilo boju sa donje strane.
Potom dodati začine (so, biber, paprika) i vodu.
Promešati i krčkati nekoliko minuta dok ne postane "al dente".
Na kraju dodati iseckan beli luk i sok od limuna i promešati.
Krčkati oko minut.
Prilikom služenja, posuti svežim peršunovim listom.


Dimljenu papriku možete zameniti alevom paprikom.
A ukoliko volite da jelo ljutne, dodajte i mrvljenu ljutu papriku.
Kombinacija soka od limuna i belog luka, ovom jelu daju posebnu notu.

Recept je objavljen na portalu Recepti i Kuvaronline.

*Sirijski restovani karfiol je copy-paste recept od Tatjane Čukić.

6 comments: