Thursday, October 27, 2016

Kesten pire



Kesten pire - malo drugačiji nego onaj na koji ste navikli.
Sastojci su isti, ali drugačije iskombinovani.
Prvi put sam kuvala kestenje.
Takođe, prvi put sam pravila kesten pire.
Anin recept sam koristila kao smernice.
Ana preporučuje oljušten kesten, ali kod nas ga nema.
Jedino što će vam oduzeti vreme prilikom pripreme kesten pirea jeste ljuštenje.
Ali sve ima svoju cenu.
Na ljuske će vam otići oko 30 % mase, pa ukoliko želite da napravite veću količinu kesten pirea uzmite to u obzir.
Odlučila sam se za slatku pavlaku zbog kremastije teksture.
Naravno, kada pripremate kesten pire, možete ga umutiti sa mlekom, vodom, biljnim mlekom...
Kesten pire možete začiniti po ukusu - količinu šećera možete povećai ili smanjiti, možete koristiti cimet, muskatni orah, rum...
Izabrala sam  vanilu.


Sastojci:
500 g kestenja
2 kesice vanilin šećera
2-3 kašike šećera
1 dl slatke pavlake


Priprema:
Kestenje operite, zasecite (kao na fotografiji), stavite u šerpu, prelijte vodom, da ogrezne i kuvajte  20-30 minuta od momenta kada provri.


Prohladite ga i oljuštite.
Skinite i tanku opnu koja se nalazi ispod ljuske jer ta opna ima malo oporiji ukus.
Oljušteno kestenje izgnječite gnječilicom za krompir ili u blenderu.
Dodajte šećere i postepeno sipajte pavlaku dok ne dobijete željenu gustinu.
Uzmite u obzir da će kesten pire biti čvršći kada odstoji jer kestenje sadrži dosta skroba, više nego krompir.


Prilikom služenja, ovu poslasticu možete "obogatiti" šlagom.
Ukoliko volite komadiće,  kestenje delimično ispasirajte.
Kesten ne sadrži gluten, pa se sve više koristi u bezglutenskoj ishrani.

Umesto slatke pavlake, odlučila sam da kesten pire obogatim prelivima od čokolade i karamele s obzirom da se šlag već nalazi u njemu.


Na kraju, kesten pire izgleda ovako.


Volite li pečeno kestenje?
Ja ga obožavam.
Miris me podseća na zimu, sneg, predveče, novogodišnje praznike...

Recept je objavljen na portalu Danas.rs

No comments:

Post a Comment