Thursday, November 3, 2016

Sirće od nara



Sirće od nara - aromatizovano voćno sirće koje se može pripremiti u kućnim uslovima.
Preporučujem da za pripremu ovog aromatizovanog sirćeta koristite domaće jabukovo sirće.
Prilikom pripreme, sirće možete aromatizovati i začinskim biljem po izboru.
Ja sam se odlučila samo za nar.
Količine su okvirne, plus/minus neće predstavljati problem.
Nar je u jeku sezone, iskoristite je.
Ovako pripremljeno sirće ima posebnu aromu.
Sačuvani su i hranljivi sastojci nara.


Sastojci:
1 srednji nar (cca 300 g)
2,5 dl jabukovog sirćeta
1/2 kašičice meda


Priprema:
Nar očistite - skinite mu koru, odvojite bobice.
Bobice izgnječite, stavite u čistu teglicu, dodajte med i nalijte sirćetom.
Zatvorite teglu poklopcem.
"Promućkajte" sastojke.
Teglicu držite na hladnom mestu oko 2 nedelje.
Procedite i sipajte u drugu teglu ili flašu.
Vaše sirće od nara je spremno za upotrebu.


Sirće od nara možete koristiti kao svako drugo voćno sirće - za salate, supe, čorbe, sosove...
Ovo voćno sirće najčešće koristim za salatu od cvekle.


Ukoliko nemate domaće jabukovo sirće, svakako može poslužiti i kupovno.
Takođe, možete koristiti i vinsko sirće.
Imam domaće vinsko sirće koje je prilično jako, zato sam izabrala jabukovo.


Kada je med u pitanju, za one koji ne znaju, pravi, prirodni med kristališe.
U zavisnosti od vrste meda, neki sporije, neki brže prelaze u čvrsto stanje.
U mom kraju je najzastupljeniji livadski med (koji ima najveći procenat polena cveta suncokreta u sebi), pa je samim tim i najkorišćeniji.


Uživajte u blagodetima nara i na ovaj način.

No comments:

Post a Comment