Wednesday, November 30, 2016

Mahlep - začin koji miriše na praznike


Mahlep je začin koji ne znam kako bih drugačije opisala.
Jednostavno, miriše na božićne i novogodišnje praznike.
Mahlep možete koristiti na više načina - za čaj, razne napitke, ali i poslastice.
Kada je reč o poslasticama, mahlep preporučujem kao začin za razne keksiće i medenjake.


U ovom postu nemam određene recepte.
Kada pripremate medenjake, stavite procentualno više mahlepa u odnosu na začin za medenjake.
Ili jednostavno, najobičniji domaći keks začinite ovim neodoljivim začinom.


Ali kao prvo, treba da pronađete ovaj začin u prodaji.
Najčešće ga donose iz Grčke i Turske, ali ima ga u prodaji i kod nas.
Pogledajte u prodavnicama zdrave hrane, u većim marketima ili u specijalizovanim prodavnicama koje prodaju začine.


Koji ćete čaj začiniti, odlučite sami.
Ja sam se odlučila za kombinaciju jabuke, dunje, šipka i trnjina.
Na isti način, možete začiniti i omiljeni kompot.


Ako ne znate koji biste keks obogatili mahlep aromom, preporučujem karamel keks po OVOM receptu.
Pomenuti keks je postan, pa ukoliko postite, pravi izbor za vas.
Oblik keksa izaberite sami.
Pored pomenutih začina, dodajte i 1 kašičicu mahlepa.

Badem i mahlep su takođe dobra kombinacija.
Ukoliko pripremate badem keksiće, začinite i njih na isti način kao karamel keks.



A u šolju toplog čaja dodajte cca 1/3 kašičice začina.

Jer zima i mahlep mirišu na praznike.



I moja nova praznična igračka.
Ljubav na prvi pogled.


No comments:

Post a Comment