Thursday, December 1, 2016

Kremasti rolat sa makom


Kremasti rolat sa makom je jedan od slatkiša koji su mi doneli priznanje na Reviji torti (Etno sajam 2016.)
U pitanju je kategorija "domaće torte" i osvojeno prvo mesto.


Kremasti rolat sa makom, sastojci
Za biskvit:
5 belanaca
5 kašika šećera
5 kašika mlevenog maka
5 kašika ulja
2 kašike brašna
2 žumanceta

Za krem:
3 dl mleka
30 g gustina
3 kašike šećera
100 g bele čokolade
50 g margarina ili maslaca
80 g šlaga u prahu


Kremasti rolat sa makom, priprema
Biskvit:
Belanca umutite penasto, dodajte šećer i mutite dok se on ne otopi.
U drugoj posudi sjedinite brašno, mak, ulje i žumanca.
Pomešajte obe smese.
Pleh okvirnih dimenzija 30*30 obložite papirom za pečenje, izlijte smesu i poravnajte je.
Biskvit pecite oko 7 minuta na 170 stepeni.
Prohlađeni biskvit uvijte u rolat zajedno sa papirom.

Krem:
Sjedinite gustin, mleko i šećer.
Skuvajte na uobičajen način - kada provri, kuvajte dok se ne zgusne.
Na kraju dodajte čokoladu i kuvajte još malo dok se ona ne istopi.
U vruć krem dodajte margarin/maslac iseckan na sitnije komade.
Mutite mikserom dok se masnoća ne otopi.
Krem ohladite u frižideru, pa dodajte šlag u prahu i mutite mikserom nekoliko minuta.

Sa biskvita skinite papir, premažite sa cca 2/3 krema i uvijte rolat.
Ostatkom krema premažite rolat spolja i dekorišite ga po želji.


A ukoliko vam malo pukne biskvit, ništa strašno, samo pažljivo nastavite sa uvijanjem.
Kada se fil upije u biskvit i lepo stegne, sve će biti u redu, ne brinite.
Poželjno je da kremasti rolat sa makom "prenoći" pre sečenja.
A ostatak žumanaca?!
Ja sam ih stavila u proju...

Recept se nalazi i na Danas.rs



No comments:

Post a Comment