Sunday, October 2, 2016

Prokelj - kelj pupčar


Prokelj ili kelj pupčar je iz porodice kupusnjača.
Izgledom podseća na malene glavice kupusa - po mojoj meri.
Prokelj/kelj pupčar ima ukus koji delimično podseća na kelj, a delimično na kupus.
Možete ga pripremiti na više načina - sa mesom ili bez, uz dodatak drugog povrća.
A možete ga jednostavno samo skuvati na pari ili izgrilovati.
Kako god da ga pripremite prokelj/kelj pupčar će biti podjednako ukusan.


Sastojci:
4 kašike ulja
1 mala glavica crnog luka
200 g mlevenog mesa (po izboru)
2 dl pirinča
500 g prokelja
začini po ukusu: so i biber

Sastojci za sos:
1 mala crvena paprika
2 kašike ulja
1 kašičica brašna
3 dl vode
začini po ukusu: mešavina začina, biber i mrvljena ljuta paprika.


Prokelj/kelj pupčar, priprema:
Crni luk sitno iseckajte i propržite na ulju.
Dodajte meso i pržite na srednjoj temperaturi desetak minuta (dok se meso ne omekša, vreme prženja zavisi od vrste mesa).

Pirinač skuvajte prema uputstvu sa pakovanja.

Potom sjedinite meso i pirinač.

Prokelj/kelj pupčar skuvajte na pari ili skuvajte u malo vode na visokoj temperaturi.
Kelj treba delimično da omekša.

Sos pripremite na sledeći način - sitno iseckanu papriku kratko propržite na ulju - pržite je oko 2 minuta.
Sjedinite brašno i začine, pa postepno dolivajte vodu mešajući.
Smesu ulijte u prženu papriku i skuvajte sos na nižoj temperaturi (sos treba da vri 3-4 minuta).

Na tanjir stavite pirinač sa mesom, prelijte sosom, pa poređajte prokelj/kelj pupčar.

Po želji, za ovo jelo možete napraviti neki drugi sos - bešamel, sos od paradajza, sos sa sirom, sos od bibera...

Ukoliko ne jedete meso ili postite, izostavite mleveno meso.
Postupak pripreme bez mesa isti.


Mešavinu začina pripremam sama.
Recept za domaću mešavinu začina, možete videti ovde.


2 comments: