Da li ste za mafin ili kapkejk?
Sa čokoladom, crnom ili belom?
Za svačiji ukus po nešto.
Čokoladni mafini, sastojci:
3 veća jajeta
1 šolja šećera
1 kesica vanilin šećera (10g)
1 šolja jogurta
2/3 šolje ulja
30 g kakaoa
1 kašičica mlevene kafe (opciono)
1 kašičica praška za pecivo
2,5 šolje brašna
100 g seckane čokolade (crne, mlečne, bele ili kombinacija)
*šolja od 2 dl
Čokoladni mafini, priprema:
Umutite penasto jaja i šećer, potom dodajte sve ostale sastojke i sjedinite ih sa prethodno umućenom smesom.
Pleh za mafine obložite papirnim korpicama, sipajte smesu do 2/3 korpice i pecite 20-tak minuta na 170-180 stepeni.
Od ove količine ćete dobiti 12-15 mafina.
Čokoladni mafini se mogu obogatiti orašastim plodovima.
Ovako pripremljeni mafini vam mogu poslužiti kao osnova za kapkejkove.
U testo, umesto seckane, možete dodati otopljenu čokoladu.
Za dekoraciju predlažem mekši ganaš krem (sa crnom ili belom čokoladom).
Savetujem da koristite meko brašno.
Najčešće koristim tip 400.
Mafini su u tom slučaju mekši i ne mrve se.
Takođe, možete staviti i malo više šećera ako je za vaš ukus kakao gorak.
Količinu brašna menjam - nekada stavljam 2,5 šolje, nekada 2.
Napravite odnos koji vam najviše odgovara vašem ukusu.
1 šolja je jednako 2 dl.
Ako prepunite šolju, postoji mogućnost da će vam biskvit biti suv.
Recept je objavljen na portalu Recepti i Kuvaronline.
No comments:
Post a Comment