Đuveč je jelo koje se priprema u svim krajevima.
Najčešće se priprema bez mesa, ali nećete pogrešiti ukoliko u đuveč dodate komad mesa ili kobasicu po izboru.
U svakom kraju se đuveč priprema drugačije - neko ga dinsta, a neko peče u rerni.
Đuveč volimo zapečen u rerni - pleh premažemo uljem, poređamo krompir isečen na tanje šnite, potom dodajemo pirinač, crni luk, paprike, paradajz, tikvice, patlidžan, šampinjone, grašak, kupus...
Inače, kod nas u Banatu se đuveč kuva.
U odnosu na bećar se razlikuje po tome što se u đuveč dodaje pirinač.
Ali, svako ga može pripremiti po svom ukusu - reš pečen, nedopečen, kuvan, sa više ili manje vrsta povrća...
Koje vrste povrća koristimo, zavisi od sezone.
U suštini, osnova je uvek ista - krompir, pirinač, paprika i paradajz.
Začini su po izboru.
Najčešće koristim: so, biber, origano, beli luk i mrvljenu ljutu papriku.
Sada sam ga napravila po receptu koji sledi.
Sastojci:
4 krompira
1/2 šolje pirinča
1 glavica crnog luka
2 zelene paprike
2 crvene paprike
1 manji patlidžan
10 šampinjona
3 paradajza
1 šolja soka od paradajza
ulje po potrebi
začini po izboru i ukusu
Priprema:
Pleh okvirnih dimenzija 25*30 cm premažite ulje.
Poređajte kolutove krompira.
Sipajte pirinač.
Potom ostalo povrće isečeno na sitnije komade.
Sok od paradajza sjedinite sa dve šolje vode i začinite po ukusu.
Prelijte đuveč i poprskajte uljem.
Đuveč pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko sat vremena.
Po potrebi sipajte još vode.
Povremeno proveravajte da li je đuveč gotov - da li je povrće pečeno.
Ostao mi je patlidžan nakon pripreme ajvara - blanširan i samleven.
Iskoristila sam ga za đuveč.
A posle ručka - rum torta i bombice u čokoladi (plazma, lešnik, karamel, mahlep, vanila, čokolada).
Da li volite đuveč?
Recept je objavljen na portalu Danas.rs
taman sam htela da te pitam kakav je ovo gore pire u boji patlidžana ... ;))) baš ću ga praviti možda sledeći vikend ...
ReplyDeleteMisterija rešena - sve sam objasnila ;)
Delete;))) nadam se u subotu ..
Delete