Wednesday, October 12, 2016

Proja sa povrćem


Proja ili projara - odlučite sami.
Tako to biva - kažu da onaj ko nema u glavi ima u nogama...
Odete u kupovinu, a ne znate šta vam nedostaje u kuhinji.
Mislila sma da imam sve neophodne sastojke za proju - kukuruzno brašno, palentu ili kukuruzni griz.
Međutim, kada sam počela da pripremam sastojke, shvatila sam da su glavni sastojci prisutni u malim količinama.
Proja je po meni zimska hrana tako je tokom letnjih meseci vrlo retko pravim.
Ali snašla sam se.
Iskoristila sam sve sastojke koje sam imala.
Tako je nastatala ova proja sa povrćem.
Proja se može konzumirati tokom svih obroka - za doručak, uz ručak, za večeru...


Proja sa povrćem, sastojci:
1/2 šolje kukuruznog brašna
1/2 šolje palente
1 šolja integralnog speltinog brašna
1 šolja pšeničnog brašna tip 500
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica soli
1 šolja mleka
1/2 šolje ulja
4 jajeta
300 g sira
1 crvena paprika
1 šargarepa
1/2 manjeg praziluka
mleveni biber po ukusu
*šolja je od 2 dl



Proja sa povrćem, priprema:
Sjedinite sve suve sastojke (brašna, palentu, so, prašak za pecivo), dodajte mleko, ulje i jaja koja ste prethodno umutili penasto.
Umutite smesu.
Dodajte sitno iseckanu papriku, praziluk i rendanu šargarepu.
Na kraju umešajte izmrvljeni sir.

Biber možete staviti ako volite, a ako ga ne volite, izostavite ga.

Proja sa povrćem treba da se peče u zagrejanoj rerni na 200-220 stepeni oko pola sata (dok ne porumeni).


Ukoliko ne volite da eksperimentišete kada su brašna u pitanju, proju možete napraviti na uobičajen način i dodati povrće po izboru.
Proja se može pripremati sa raznim povrćem kao što su: šampinjoni, paradajz, tikvice, blitva, zelje, spanać...
A možete dodati i rendanu bundevu.
Umesto praziluka, može i mladi luk.

Pustite mašti na volju kada je u pitanju kombinacija sastojaka.

Ako odlučite da smanjite količine povrća i sira, dodajte još malo tečnosti.


Recept je objavljen na portalu Recepti i Kuvaronline.

No comments:

Post a Comment