Monday, October 10, 2016

Mešana salata


Mešana salata se može pripremiti od raznog povrća što sam naziv govori.
Koristila sam sledeće povrće (a vi možete koristi ono što volite):
Kupus,
paprika (zelena, žuta, crvena),
karfiol,
zeleni paradajz,
krastavci
beli luk.

Mešana salata je vrlo popularna zimnica.
Bitno je da iskombinujete nekoliko vrsta povrća i da ga iseckate na sitnije komade..
Pored navednog povrća, možete dodati i crni luk, šargarepu...
Količine povrća nisu bitne - od svake vrste možete staviti onoliko koliko želite.
Za jednu malu teglicu, potrebno je oko 400 g očišćenog povrća, a za veliku duplo više.


Sastojci:
2 kg očišćenog mešanog povrća
30 g soli
30 g šećera
4 čena belog luka
1,5-2 dl sirćeta
1/2 kašičice mlevenog bibera
1/2 vezice mirođije



Mešana salata, priprema:
Povrće isecite na manje komade ili izrendajte na tanke listiće.
Dodajte sve ostale sastojke i dobro izmešajte.
Mirođiju iseckajte, a ukoliko nemate svežu mirođiju, zamenite je sušenom.
Povrće ostavite da odstoji oko pola sata.
Potom napunite čiste tegle.
Mešana salata treba dobro da se ugura u tegle.
Na kraju, u tegle sipajte ostatak soka  koje je pustilo povrće.
Zatvorite metalnim zatvaračima i pasterizujte ih.



Ukoliko smatrate da će salata biti meka za vaš ukus nakon pasterizacije, slobodno stavite konzervans ili nešto drugo kako biste sprečili kvarenje.
U tom slučaju nije potrebna pasterizacija.

Pored navednih začina, možete koristiti i/ili neke druge - korijander, slačicu, peršunov list, lovorov list...
Za pripremu salate sam koristila šareni biber, a može i samo crni.


2 comments:

  1. Divmo izgleda. To mi je jedna od dražih zimnica i radim je svake godine, jedino uvijek ali baš uvijek zaboravim staviti luk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja je pravim svake godine, ali uvek drugačije. Crni luk obično ne stavljam :)

      Delete