Tuesday, October 18, 2016

Čorba od karfiola


Čorba od karfiola se može pripremiti na više načina - sa mlekom, sa mesom, posna, mrsna...
Ova čorba je posna, jednostavna za pripremu, a vrlo ukusna.
Pored navedenih sastojaka, možete dodati još nešto po izboru.
A ukoliko vam nešto nedostaje, ne brinite, čorba od karfiola će biti svakako ukusna.


Sastojci:
2-3 kašike ulja
1 šargarepa
1 paškanat
500 g karfiola
2 kašike pirinča
po ukusu: so, mešavina začina, biber, đumbir i peršunov list


Priprema:
Šargarepu i paškanat izrendajte i propržite ih kratko na vrlom ulju - minut-dva uz mešanje.
Sipajte  1 l vode, karfiol koji ste izlomili na manje komade i pirinač.
Čorba od karfiola treba da se kuva 15-tak minuta dok karfiol ne omekša.
Po potrebi, dodajte još vode.
Začinite je po ukusu i kuvajte još koji minut.
Čorbu pospite iseckanim peršunovim listom prilikom služenja.


Umesto pirinča možete koristiti rendani krompir, ovsene pahuljice ili nešto treće po izboru.
Čorba od karfiola je ukusna i ako ne dodate ništa skrobno.
Osim pomenutog povrća, nekada koristim koren zelena i kim.
Čorbu možete obogatiti pavlakom (kiselom ili neutralnom), parmezanom, krutonima...

Ako ste ljubitelj knedli ili testenine, dodajte ih čorbu po želji.

Ukoliko ne volite komade karfiola u čorbi, možete ih izblendirati i vratiti u čorbu.

Takođe, po ovom receptu možete napraviti i potaž od karfiola - usitnite sve sastojke kao za svaki potaž.


Recept šaljem Zorici sa bloga Pomoravka kao ulaznicu za blogersku igru Ajme, koliko nas je!.
Tema za mesec oktoba 2016. godine je paškanat.


2 comments: