Tuesday, October 25, 2016

Zeleni namaz


Leto je odavno prošlo, polako se približava zima.
Lišće opada, voće i povrće više ne zri.
Plodovi koji nisu stigli da porumene do sada, najčešće ostaju zeleni.
Ove godine nisam bila baš vredna kada je u pitanju priprema zimnice za ličnu upotrebu.
Zato je crvena boja zamenjena zelenom.
Tako je nastao zeleni namaz - iskombinovala sam zeleni paradajz i zelenu papriku, patlidžan sam dodala zbog kremastije teksture, a šargarepu da razbije monotoniju.
U pitanju je namaz koji "liči" i na ajvar i na malidžano i na pinđur.
Na ovakav ili sličan način možete pripremiti namaz od povrća po izboru.
Zeleni namaz ili namaz neke druge boje, na vama je da izaberete.


Sastojci:
1 kg zelenog paradajza
400 g patlidžana
300 g zelene paprike
300 g šargarepe
1-2 dl ulja
1 kašičica mlevenog bibera
2 čena belog luka
3 grančice peršunovog lista
1 kašika soli
2 kašike šećera
2 kašike sirćeta


Zeleni namaz, priprema:
Povrće iseći na sitnije komade i blanširati kratkou blago posoljenoj vodi.
Blanširano povreći samleti na mašini za meso ili u nekom procesoru za hranu.
Zagrejati ulje, dodati mlveno povrće i upržiti kao ajvar - "pržiti" na srednjoj temperaturi oko sat vremena.
5 minuta pred kraj dodati začine - mleveni biber, so, sirće, šećer, iseckan beli luk i peršunov list.

Zeleni namaz sipati u sterilisane teglice, staviti u dunst i čuvati na uobičajen način.


Količinu ulja i začina prilagodite ukusu.
koliko vam se više dopada ukus pečenog povrća, kada pripremate zeleni namaz, papriku i patlidžan možete ispeći.
Pored pomenutih začina, možete dodati i celerov list ili nešto drugo što vam se dopada.


No comments:

Post a Comment