Monday, September 5, 2016

Šarene loptice (hleb i pecivo)


Za šarene loptice vam nije neophodan poseban recept.
Možete napraviti najobičnije kvasno testo i valjati loptice u šta god poželite.
Napisaću vam kako sam ih ja napravila.
Šarene loptice se mogu napraviti kao pecivo ili kao hleb.
Ukoliko se odlučite da šarene loptice spojite i napravite hleb, savet je da ih spajate umućenim belancetom.


Kako god da ih spojite i iskombinujete, ukus će vas oduševiti.
Šarene loptice su vrlo dekorativne, fasciniraće i ukućane i goste.
Već sam napominjala da gotovo uvek koristim manje količine kvasca,
Slobodno povećajte količinu ukoliko ste navikli da koristite više kvasca.
Nije obavezno da koristite kombinaciju jogurta i vode, za pripremu testa možete koristi samo vodu, samo mleko ili kombinaciju mleka i vode.


Sastojci za testo:
10 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1 dl vode
2 dl jogurta
50 g maslaca
450 g brašna tip 400

Za dekoraciju:
50 g maslaca
semenke i začini po izboru - seme susama, lana, čia, kim, mrvljena ljuta paprika, biber, mešavina začina (origano, ruzmarin, beli luk u prahu), parmezan...


Priprema:
Umesite kvasno testo na uobičajen način - stavite kvaac, vodu, šećer i alo brašna da naraste, potom dodajte ostale sastojke i sjedinite ih mešenjem.
Upakovano testo ostavite da naraste, na toplom mestu.
Testo podelite na željeno broj delova, ja sam podelila na 24.
Loptice ne moraju biti iste veličine.
Svaku lopticu premažite maslacem - maslac stavite na dlanove, pa utrljajte u loptice.
Potom loptice uvaljajte u semenke  i začine
Ređajte ih u pleh po želji, jednu na drugu ili jednu do druge.
Pecite  ih 20-25 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.




Šarene loptice kao hleb ili pecivo, odlučite sami.

Šarene loptice sam videla kod Hristine Nedić, odatle potiče ideja.

Recept je objavljen na portalu Recepti i Kuvar online.

2 comments: