Wednesday, August 31, 2016

Pita sa makom


Pita sa makom prelivena šećernim sirupom (agdom) za ljubitelje maka.
Suva pita, mokra pita ili baklava, kako ko voli.
Možete je začiniti po ukusu - suvim grožđem, vanilin šećerom, limunom...
Ko voli kombinaciju maka i cimeta, može da doda i cimet.
Mogućnosti ima dosta.
Ako treba da biram između štrudle i pite sa makom, uvek biram pitu.
Količina maka nije fiksna, nekada potrošim manje maka.
Bez obzira na količinu maka, pita sa makom je uvek ukusna.
Nakon prelivanja, bilo bi poželjno da se pita dobro ohladi kako bi se sjedinili svi sastojci.
Ali, ukusna je i kada je mlaka.


Sastojci:
500 g tankih kora
5 jaja
1/2 šolje šećera
1/2 šolje ulja
1 kesica vanilin šećera
1 šolja jogurta
300 g mlevenog maka
200 g suvog grožđa

Sirup:
2 šolje šećera
2,5 šolje vode
vanila, limun

*šolja od 2 dl


Priprema:
Umutite jaja, šećer, jogurt, ulje i vanilin šećer.
Pleh okvirnih dimenzija 25*35 premažite uljem i obložite korom, prelijte sa 3-4 kašike fila od jaja, pospite sa 2-3 kašike maka.
Postupak ponavljate dok ne utrošite sve kore.
Na svaku 2 ili 3 koru stavljajte suvo grožđe.
Poslednju koru premažite filom od jaja.
Pitu zasecite kao baklavu - na komade željene vličine.
Pecite je 25 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
Prohlađenu pitu, prelijte prohlađenim sirupom.
Za sirup prokuvajte vodu i šećer - kuvajte 8-10 minuta na nižoj temperaturi od momenta vrenja.
Na kraju  dodajte, po želji, vanilin šećer i/ili limun isečen na kriške.


Pita sa makom se može napraviti i u obliku štrudlica - spajanjem po nekoliko kora.
Sve ostalo je isto.
Ukoliko ne volite prelivene kolače, sirup možete eliminisati.
U tom slučaju kada mutite jaja, povećajte količinu šećera na 1,5 šolju, a ulje na 2/3 šolje, okvirno.
Pita sa makom može biti i posna.
Jednostavno, oni koji poste ili ne jedu namirnice životinjskog porekla treba da izostave fil od jaja.
Kore poprskajte uljem umesto filom.
Poslednji put sam napravila sve tri varijante, za svačiji ukus.
Pita sa makom se može poslužiti sa cvetom ili bez,
Morala sam da stavim cvetić kako bih razbila monotoniju,
Lepi Jova je "odradio" svoje.


Recept je objavljen na portalima Recepti i Kuvar online i Danas.rs

No comments:

Post a Comment