Wednesday, September 7, 2016

Sok od grožđa


U pitanju je sok, a ne vino.
Vino još uvek nisam počela da pravim.
Mada, mastu (širu) volim više nego vino.
Nisam je odavno pila.
Bilo je to jako davno.
Pradeda je pravio vino, a pre vina nastaje masta (šira).
Moj sok nije ni sličan pradedinom, ali me je u mislima vratio u detinjstvo i pradedinu kuću.


Za sok od grožđa možete koristiti bilo koju vrstu grožđa ili kombinovati više vrsta.
Od vrsta grožđa, zavisi boja soka.
Sada sam koristila samo jednu sortu crnog grožđa.
Sok od grožđa je vrlo jednostavan za pripremu.
Potrebni su vam samo grožđe i najobičnija voda.
Odnos je 1:1, okvirno - 1 kg grožđa i 1 l vode.
Malo strpljena i to je sve.
Ukusan sok od grožđa je spreman za upotrebu.


Sastojci:
1 kg grožđa
1 l vode


Sok od grožđa, priprema:
Izgnječite zrna grožđa rukama ili u nekom food procesoru.
Prelijte vodom, izmešajte i ostavite da odstoji oko pola sata.
Procedite groz cediljku, ohladite sok i poslužite.
Ukoliko sok treba da vam stoji koji dan, prokuvajte ga kratko, jedan "ključ".
Grožđe je po meni dovoljno ukusno, pa ne dodajem šećer.
Ukoliko volite jače ukuse, u sok možete dodati sok od limuna i šećer.


Ako se odlučite da grožđe sameljete u procesoru za hranu (čoper, multipraktik, štapni mikser...) delimično će se samleti i koštice, pa sok može imati opor ukus.
Ukoliko ne želite da dobijete takav ukus, grožđe izgnječite rukama ili gnječilicom za krompir.
Ovako pripremljen sok nisam ostavljala za zimu.
A ako ipak želite da ga čuvate duže vreme, savetujem da ga pasterizujte.

Ako volite da eksperimentišete, preporučujem kombinaciju grožđa i aronije.

Cheers!


Recept je objavljen na portalu Recepti i Kuvar online.
Recepet je objavljen na portalu Danas.rs

1 comment: