Wednesday, August 17, 2016

Rolat sa makom


Slani rolat sa makom.
Štrudla bi, po meni, bila slatka varijanta rolata sa makom, - makos rétes, vrlo popularna u mađarskoj kuhinji.
A pita sa makom - to je nešto posebno, pravi delikates za sladokusce i ljubitelje maka (recept uskoro),


Kada pripremate rolat sa makom, za fil možete koristiti sastojke po izboru.
Imala sam krem maslac i kisele krastavce.
Kupila sam ćureća prsa, sjedinila sve, začinila i fil za rolat sa makom je bio gotov za čas.
Savetujem da krastavce sitno iseckate, a ne da ih rendate iz razloga što je ukus drugačiji.
Većina kaže da im se dopada kada kiseli krastavci "krckaju".
Ako želite da ubrzate proces seckanja, za kisele krastavce i ćureća prsa možete koristiti električnu seckalicu.
Biskvit za rolat sa makom pripremam od celih jaja bez obzira što je uobičajen način pripreme od belanaca.


Sastojci za biskvit:
4 jajeta
3 ravne kašike brašna
2 kašike mlevenog maka
2 kašike nemlevenog maka
4 kašike ulja
po ukusu: so i biber

Sastojci za fil:
250 g krem maslaca
150 g ćurećih prsa
3-4 kisela krastavca
po ukusu: so i biber


Priprema biskvita:
Umutite belanca sa prstohvatom soli.
Ostale sastojke izmešajte u drugoj posudi.
Postepeno dodajte belanca u smesu od ostalih sastojaka i mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu.
Pleh obložite papirom za pečenje, izlijte smesu, poravnajte i pecite  oko 8 minuta na 180 stepeni.
Biskvit prohladite minut-dva i uvijte rolat zajedno sa papirom za pečenje, a potom ga upakujte u vlažnu krpu.

*Ova količina je za pleh dimenzija 30*30.
*Ukoliko imate veći ili manji pleh, srazmerno povećajte ili smanjite sastojke.

Priprema fila:
Sitno iseckajte krastavce i ćureća prsa.
Sjedinite sa ostalim sastojcima.

*Umesto ćurećih prsa možete koristiti nešto drugo po izboru.
*Krem maslac možete zameniti krem sirom.

Filovanje:
Ohlađen biskvit odmotajte, premažite filom i uvijte rolat.
Rolat sa makom premažite po izboru - krem maslacem, pavlakom, majonezom ili nekom mešavinom i pospite makom, mlevenim krekerima ili rendanim trapistom.

Rolat držite u frižideru nekoliko sati pre sečenja.
Najbolje bi bilo da "prenoći".


Recept je objavljen na portali Recepti i Kuvar online.

2 comments:

  1. Pravila sam rolat sa makom i belancima i zaista je ukusno, sviđa mki se i na tvoj način.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :). I ja sam ranije pravila od belanaca, ali mi se ovako pripremljen biskvit više dopada.

      Delete