Monday, August 15, 2016

Džem od mešanog voća


Mnogi kažu da je džem od mešanog voća najukusniji.
Voće koje sam koristila za pripremu džema vidite na fotografijama.
Tri sorte šljiva (tamna džanarika, požegača/madžarka/čitlovka i čačanka), tri sorte bresaka (nektarine i 2 vrste vinogradarskih - bele i žute) i kruške predstavljaju glavne sastojke.
Ostatak voća je po izboru ili jednostavno možete povećati količine gore pomenutog voća.
Takođe, nije obavezno da koristite po 3 sorte istog voća.
Za džem od mešanog voća možet koristiti voće koje želite.
Samo preporučujem ovakve kombinacije - više sorti istog voća.
Količinu šećera prilagodite ukusu.
I sami znate da šećer ima dejstvo konzervansa.
Veća količina šećera će bolje očuvati džem ukoliko nemate vremena da ga malo duže kuvate.

Vinogradarska breskva, žuta

Šljive, požegača i čačanka
Sastojci:
1 kg očišćene šljive
1 kg očišćene breskve
500 g očišćene kruške
500 g voće po izboru (jabuka, grožđe, šumske jagode, paradajz...)
600 g šećer


Priprema:
Voće iseckajte na komade željene veličine.
Pospite ga šećerom i izmešajte.
Voće i šećer mogu da odstoje nekoliko, ali nije obavezno.
Džem od mešanog voća možete odmah kuvati.
Preporučujem da ga kuvate na nižoj temperaturi.
Džem od mešanog voća je gotov (kao i svaki drugi) kada varjača ostavlja vidljiv trag na dnu šerpe.
Dužina kuvanja džema od mešanog voća zavisi od više faktora (od toga koliko je voće sočne, od veličine šerpe, od vrste voća)
Džem sipajte u strilisane tegle i zatvorite metalnim poklopcima.
Stavite ga u dunst ili pasterizujte onako kako to inače radite.


Dok sam kuvala džem od mešanog voća, Meda me je "čuvao".
U jednom momentu mi je doneo komad hleba.
Procenio je da sam gladna ili možda zna da džem treba da se namaže na hleb?!


Lastice su crvkutale na krovu iznad letnje kuhinje.


Pčele su "pojele" tetkino cveće.
Sve je u redu dok Meda ne počne da jede gugutke.


A Luka mi je uleteo u kadar jer je bio gladan.
Tako je nastala ova lepa fotografija.


Naš džem od mešanog voća je spreman za zimu.
A šta vi pripremate za zimu?

Recept je objavljen na portalu Recepti i Kuvar online.

2 comments:

  1. još kada bih ja znala da ovako razlikujem sorte šljiva, bilo bi dobro .. ja sam kuvala neke 2 sorte .. prvu koja nije bila vodena i drugu koja je bila užasno vodena ;)) sve sam ti objasnila ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ideš po pijaci i pitaš. Usput čuješ svašta nešto, ali i naučiš :). I meni je jedna sorta bila vodenija od druge, ali ne smeta. Procenat vode ne zavisi samo od sorte.

      Delete