Monday, August 22, 2016

Ljubičasta boranija


Ljubičasta boranija promeni boju kada se skuva, postane zelena.
Meni je bila interesantna, pa sam je zato kupila.
Do sada je nisam spremala.


Ukoliko ne možete da nađete ljubičastu boraniju, slobodno je zamenite onom koja vam je dostupna.
Boranija pripremljena na ovaj način ima drugačiji ukus u odnosu na varivo od boranije.
Pored pomenutih začina, možete dodati još neke koje volite.
Ljubičasta boranija se prilikom služenja može dekorisati/začiniti peršunovim listom.
Kako kome odgovara i kako ko voli.


Sastojci:
100 g slanine
500 g paradajza
3 čena belog luka
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
biber po ukusu
500 g ljubičaste boranije


Priprema:
Boraniju očistite, isecite i blanširajte dok ne omekša ili skuvajte na pari.

Slaninu sitno iseckajte i propržite kratko.
Dodajte paradajz isečen na manje komade (prethodno očišćen) i usitnjen beli luk.
Krčkajte desetak minuta, pa začinite.
Umešajte boraniju, poklopite i ostavite da odstoji nekoliko minuta pre služenja.

Ovako pripremljena boranija se može poslužiti uz bareni pirinač, krompir, krompir pire, palentu ili nešto drugo po izboru.

Ja sam izabrala basmati pirinač.


Ljubičasta boranija tokom kuvanja promeni boju i bude zelena.
Možete koristiti boraniju po izboru.
Nije obavezna ljubičasta boranija.

Ukoliko postite ili ne jedete meso, slobodno izostavite slaninu.
Umesto slanine koristite nekoliko kašika ulja.


Recept je objavljen na portalu Recepti i Kuvar online.

2 comments:

  1. Ove godine sam u basti posadila ovu boraniju (i jos i zelenu, zutu i pljosnatu zutu) i kombinujem sve tri boje za salatu. Ove ljubicaste su malo tvrdje od zutih ali vrlo ukusne. Hvala puno na interesantnom receptu, imam boranije toliko da su nove ideje kako da ih upotrebim uvek dobrodosle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nma na čemu :). Da, ljubičasta je čvrsta, ne raspada se, ostaje hrskava nakon kuvanja. Uživajte u domaćoj boraniji.

      Delete