Sojino mleko je najčešće korišćeno biljno mleko, posebno za vreme posta i u veganskoj ishrani.
Sojino mleko se upotrebljava isto kao kravlje mleko (za pripremu torti, kolača, poslastica...).
Od ovog mleka se pravi tofu (sir od soje).
Mleko od soje možete kupiti ili napraviti u kućnim uslovima.
Priprema je vrlo jednostavna.
Nusproizvod sojinog mleka je okara (sojino meso).
Okara se može iskoristi za vegetarijanske pljeskavice, ćufte, za punjene paprike, za sarme...
Za sojino mleko (i uopšte ishranu), ne bi trebalo koristiti genetski modifikovanu soju.
Na sličan način možete pripremiti mleko od orašastih plodova.
Sojino mleko, sastojci:
300 g sirove soje
3 l vode + 1 šolja
Sojino mleko, priprema:
Soju operite, prelijte vodom (oko 1 l vode) i ostavite je da odstoji preko noći.
Ujutru prospite vodu, soju isperite i sameljite na mašini za meso ili u nekom food procesoru.
Ukoliko koristite food procesor za mlevenje soje, postepeno dolivajte vodu kako bi se soja što bolje samlela (1 šolja vode).
Nakon mlevenja, dobijenu kašu od soje sjedinite sa 3 l vode.
Kuvajte na nižoj temperaturi oko pola sata (od momenta vrenja) uz povremeno mešanje kako mleko ne bi zagorelo.
Mleko ostavite u poklopljenoj šerpi 20-tak minuta, a potom ga procedite kroz gustu gazu.
Okara treba dobro da se ocedi - gazu pritiskajte rukama.
Dobijeno sojino mleko možete zasladiti po želji i/ili začiniti nekim slatkim začinom, na primer vanilom.
Ukoliko želite da napravite tofu, u toplo sojino mleko dodajte nekoliko kašika nigarija (magnezijum hlorid) ili sok od limuna.
Za tofu sam koristila nigari.
Nigari (nerastvoren) sam stavljala u više vrelo nego toplo mleko, dodavala sam ga postepeno sve dok mleko ne počne da se siri.
Sa sokom od limuna nisam probala, ali čitala sam da se može koristiti za pripremu sira od soje kako limunov sok tako i sirće i sirište.
Okara se ovog puta iskoristila za ćuftice - na 150 g okare, dodala sam oko 150 g kuvanog i pasiranog korenastog povrća (šargarepa, paškanat, celer), 5 kašika brašna, 1 mali crni luk (rendani), 2 čena belog luka, so, biber, aleva paprika, mrvljena ljuta paprika...
Okara ćuftice možete začiniti po ukusu.
Sve sastojke umesite, oblikujte ćuftice, valjate ih u brašno i pržite na malo zagrejanog ulja po nekoliko minuta sa jedne i druge strane.
Za izradu ćufica je važno da okara bude što sitnija kako se ne bi raspadale prilikom prženja.
Usput je napravljena i koja tegla ajvara.
Ajvar možete koristi za pripremu ćuftica - možete dodati 1-2 kašike u smesu.
Takođe, ajvar je odličan prilog uz ovako pripremljene ćuftice od soje.
A Meda - on se u sve "meša".
Gde sam ja, tu je i on.
Kako još možete napraviti sojino mleko i tofu, možete videti ovde i ovde
,
Bravo Kristina
ReplyDelete