Čokoladna torta sa orasima - bogatog ukusa za ljubitelje čokolade i oraha.
Čokoladna torta sa orasima se može napraviti na više načina - sa više ili manje kako čokolade tako i oraha.
Mi ne volimo čokoladu i orašaste plodove u tragovima, pa u skladu sa tim pravimo kolače i torte.
Ova čokoladna torta sa orasima je ukusnija kada odstoji 2-3 dana.
Sveže nafilovana torta ima sasvim drugačiji ukus,
Umesto oraha, možete koristiti neke druge orašaste plodove po izboru ili kombinaciju više vrsta.
Čokoladna torta sa orasima - presek koji imam, izgleda ovako.
Zaboravila sam da uslikam na rođendanu.
Sastojci za biskvit (za 4 kore):
8 jaja
250 g maslaca
350 g šećera u prahu
200 g čokolade
200 g mlevenih oraha
100 g brašna
1/2 kašičice praška za pecivo
200 g mlevenih oraha
100 g brašna
1/2 kašičice praška za pecivo
Sastojci za fil:
10 jaja
500 g šećera
5 kašika brašna
500 g čokolade
2 kesice vanilin šećera
500 g putera
2 dl slatke pavlake
300 g krupnije mlevenih oraha
200 g mlevene plazme
Priprema biskvita:
Prvo umitite čvrsto belanca, pa dodajte 2-3 kašike šećera i mutite još koji minut.
Posebno umutite puter, ostatak šećera u prahu, žumanca, otopljenu čokoladu, orahe, brašno i prašak za pecivo.
Umešajte belanca.
Od ove količine ispecite 4 kore okvirnih dimenzija 20*30 cm.
Kore pecite na 170 stepeni 10-tak minuta.
(Pleh ili modlu obložite papirom za pečenje.)
(Pleh ili modlu obložite papirom za pečenje.)
(Dužina pečenja zavisi od debljine kora.)
(Od ostataka biskvita i fila pod obavezno napravimo čokoladne kuglice)
Priprema fila:
Umutite jaja sa šećerom, dodajte brašno i mutite dok se svi sastojci lepo ne sjedine.
Kuvajte na pari desetak minuta, pa dodajte čokoladu i vanilin šećer.
Kuvajte dok se čokolada ne otopi.
U ohlađen fil dodajte umućen puter.
Potom i umućenu slatku pavlaku.
Na kraju umešajte orahe i plazmu.
Nafilujte tortu - kora fil, kora fil... dok ne utrošite sve sastojke.
Ne savetujem da pečete deblje biskvite i da ih sečete na pola jer su ovakvi biskviti skloni mrvljenju,
Ja sam pekla u šerpama od 3l i 1l 2 puta i presekla svaki biskvit na pola.
Ali to je bila katastrofa za tortu koja ide pod fondan.
Svaki biskvit sam premazivala marmeladom od pomorandže kako bi se manje mrvio.
Ispekla sam još po 2 kore koje sam stavila gore i dole.
Na taj način sam tortu učinila stabilnijom.
Ali ipak sam morala da je malo bolje "izgletujem" kako bi bila pogodna za oblaganje fondanom.
Kao podlogu za fondan koristim mešavinu oraha, plazme, čokolade (čokoladnog fila), margarina i šećera u prahu.
Mlevene orahe i plazmu sameljem u prah.
Čokoladna torta sa orasima se može dekorisati po želji - slatkom pavlakom, šlagom, čokoladnom glazurom, fondanom ili prmazati džemom i posuti orasima, na primer.
Vrlo je diskutabilno koja je čokoladna torta izdašnija - da li torta pripremljena na ovaj način ili čokoladna torta pripremljena sa mlekom i manje čokolade.
"Jače" torte se obično jedu u manjim količinama, a one laganije u većim.
Isto se odnosu i na cenu torte ili sastojaka - šta je skuplje, a šta jeftinije, diskutabilno je.
Tema: Tomas i drugari torte
Napomene:
Nije obavezno koristiti maslac.
Možete ga zameniti margarinom.
Posebno kada je u pitanju oblaganje torte pre stavljanja fondana.
Maslac je mekši i veća je verovatnoća da će torta izgubiti prvobitnu formu.
Takođe, dekorisanje fondanom zahteva malo više vremena.
Samim tim se torta duže nalazi van frižidera.
Bez obzira da li je u pitanju čokoladna torta ili neka druga, poželjno je povremeno vraćati tortu u frižider kako se ne bi istopila.
Najteže je raditi u letnjim mesecima - oblaganje i dekoraciju fondanom.
Meni nekada ni klima ne pomaže.
A torte treba čuvati na hladnom ne samo zbog fondana već i da se ne bi pokvarile.
Recept je objavljen na portalu Recepti i Kuvar online.
No comments:
Post a Comment