Thursday, August 11, 2016

Punjene paprike


Punjene paprike kakve do sada niste probali.
A šerpa pod obavezno olubljena.
U suprotnom, punjene paprike nisu "prave".


Za punjene se najčešće koriste babure, ali možete puniti paprike koje želite.


Začinila sam ih slaninom.
Punjene paprike pripremljene uz dodatak domaće slanine imaju poseban šmek - ukus koji će vas osvojiti na prvi zalogaj.


Sastojci za 9 manjih paprika:
1 crni luk
100 g masnije slanine
300 g mlevenog mesa
2 čena belog luka
15 kašičica pirinča
1 kašika aleve paprike
1 veći paradajz
po ukusu: so, biber, peršunov list, origano, mrvljena ljuta paprika.

Sastojci za sos:
1 šnit slanine
2 čena belog luka
1 kašika pirinča
500 g paradajza
1 kašičica šećera
so i začini po ukusu


Priprema:
Slaninu iseckajte što sitnije, crni luk takođe.
Pržite slaninu i luk na srednjoj temperaturi dok luk ne porumeni.
Dodajte meso i pržite oko 5 minuta uz povremeno mešanje.
Na kraju umešajte sve navedene začine, takođe iseckan paradajz i pirinač.
(Pirinač prethodno možete kratko prokuvati).
Napunite paprike, zatvorite ih kolutovima paradajza, krompira ili nečim trećim po želji.
Sipajte na dno šerpe šolju vode i stavite punjene paprike da se kuvaju.


Napravite sos - iseckanu slaninu i beli luk pržite na srednjoj temperaturi, pa dodajte iseckan ili samleven paradajz, potom i pirinač.

Kuvajte oko pet minuta, začinite i prelijte punjene paprike.
Po potrebi, sipajte još vode.


Punjene paprike kuvajte još oko pola sata.



Za punjene paprike, oljuštite paradajz.
Ukus oljuštenog paradajza je prijatniji za nepca.

U fil za punjene paprike možete dodati još neko povrće - rendanu šargarepu, tikvice...

Kada napunite paprike, umesto da ih kuvate na ringli, možete ih "kuvati" u rerni.

Prostor između paprika možete popuniti komadima povrća.

Umesto svežeg paradajza možete koristi sok od paradajza.

Pitate se šta sam ja ručala?!
Paprike sam pripremila za ukućane koji jedu meso, a ja sam ručala kod tetke.

Kada pripremam paprike za sebe, punim ih povrćem i pirinčem.
Nekada dodajem i sojine ljuspice.
Od povrća koristim dosta toga - tikvice, patlidžan, šampinjone.
Nekada ih pripremam sa jednom vrstom, a nekada koristim kombinaciju raznih vrsta povrća.
U fil za paprike možete umešati 1 jaje bez obzira da li su sa mesom ili bez.

Prilikom služenja, paprike možete posuti iseckanim peršunovim listom i belim lukom.


Recept j objavljen na portalu Recepti i Kuvar online.

2 comments: