Friday, July 8, 2016

Šopska salata


Šopska salata, srpska salata ili neka treća po vašem ukusu, odlučite sami.
Za svačiji ukus po nešto.
Neko ne voli sir, neko luk, neko papriku, a neko krastavac.
Kada se izostavi neki od osnovnih sastojaka, šopska salata je sasvim nova salata.
Ako se šopska salata napravi bez sira, ona postaje srpska salata.
Ukoliko eliminišete i sir i luk, onda postaje neka treća, po mom ukusu.
Šopska salata se može pripremiti sa sirćetom ili bez.
Ako mene pitate, paradajz i sirće su na vi - ne uklapaju se.
Ali, ukoliko ste ljubitelj sirćeta, niko vam ne brani da ga stavite.
Ovu popularnu salatu možete začiniti po svom ukusu.


Mere su okvirne.
Svako ih prilogođava svom ukusu i potrebama.
Neko nepisano pravilo je da svi sastojci budu prisutni u istim količinama (osim ljute paprike).
Kažu da je to prava šopska salata.

Sastojci:
1 glavica crnog luka
2 zelene paprike
2 krastavca
2 paradajza
1 ljuta papričica
1 srednja kriška sira
so, biber, ulje i sirće po ukusu


Priprema:
Povrće isecite na željene komade - na kriške, kockice, štapiće...
Začinite po ukusu i pospite rendanim, seckanim ili izmrvljenim sirom.
Dekoracija po želji.
Šopsku salatu možete rashladiti u frižideru pre služenja (ukoliko povrće prethodno nije bilo u frižideru).


I to je sve.

Šopska salata i domaća (vruća) lepinja mogu biti kompletan obrok.
Recept za domaće lepinje, možete videti Ovde.

A maca?!
Bila je gladna, pa se muvala oko mene.




Domaće lepinje  pripremam od belog pšeničnog brašna.
Ove lepinje su jednostavne za pripremu.
Ne brinite ako ih pravite prvi put - uspeće.
Bitno je da pratite uputstva i savete iz recepta i da ih pečete na visokoj temperaturi.

Pšenica pred žetvu - božanstven prizor.


Recept je objavjen na portalu Recepti i Kuvar online.

2 comments: