Wednesday, July 6, 2016

Mlečni hleb


Mlečni hleb - belo brašno, mleko, maslac...
Malo sastojaka, a priprema jednostavna.
Za slane i slatke sendviče.
Posebno kreiran za ljubitelje mlečnih ukusa.
Mlečni hleb, maslac i med za doručak, na primer.


Sastojci:
500 g brašna tip 400
1 kašičica soli
2 kašičice šećera
2,5 dl mlakog mleka
50 g omekšalog putera
15 g svežeg kvasca

Za završnicu:
1 kašičica omekšalog putera


Mlečni hleb - priprema:
U vaglici za mešenje razmutite kvasac, šećer i malo mleka.
Postepeno sipajte mleko i brašno dok ne utrošite mleko i dok ne dobijete smesu gustine testa za palačinke.
Ostavite je 15-tak minuta da se odmara.
Dodajte sve ostale sastojke i umesite glatko testo.
Upakujte ga i ostavite da raste 15 minuta.
Premesite testo i sačekajte da duplo naraste.
Sada oblikujte hleb.
Od testa možete da napravite dve rolnice i da ih upletete.
(Dimenzije hleba odredite prema veličini modle.)
Hleb premažite maslacem i ostavite da naraste.

Mlečni hleb pecite 30 minuta na 200 stepeni (u zagrejanoj rerni).
Ukoliko se odlučite da hleb pečete u običnom plehu, veknica će  više otići u širinu nego kada je u modli, pa će vreme pečenja biti kraće.
Nije obavezno da napravite hleb od dve rolnice.
Mozete napraviti oblik koji želite.
Koristite "čačkalica test" kako biste proverili da li je hleb pečen.


U letnjim mesecima se vreme pripreme hleba skraćuje jer testo brže raste.
Tokom zimskih meseci je potrebno malo više vremena za pripremu.


Od ovog "mlečnog" testa možete praviti pecivo - kiflice, pogačice...

Recept je objavljen na portalu Recepti i Kuvar online.

2 comments:

  1. Super izgleda. Obavezno isprobavam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vrlo jednostavno, jednostavnije ne može da bude :). Hvala, draga :)

      Delete