Voćna torta po mom receptu - ukusna, možda malo neobična.
Kada napravim kombinaciju koja mi se dopada, ne menjam je.
Uvek pravim na isti ili sličan način.
Voćna torta koju vidite je upravo jedna od njih.
Pravljena je za jednu mamu.
Ćerke su želele da je obraduju za rođendan.
Šta mislite, da li je mama bila zadovoljna?!
Voćna torta - uvod
Pisala sam već o tome kako sastavljam recepte za torte (u ovom slučaju je u pitanju voćna torta).
Kada neko traži "posebnu" tortu i izrazi želju sa čim torta treba bude, malo razmislim i sastavim recept.
Obično recepti imaju veze sa osobama za koje pravim - u zavisnosti od toga kako doživljavam određenu osobu, takvu tortu napravim.
Da, ima i toga da mi ništa ne ide od ruke.
Po meni, u pitanju je energetsko uklapanje.
Sigurno ste nekada bili u situaciji da sa nekim ne možete da se sporazumete, da ne možete da ostvarite dobru komunikaciju - vi kažete jedno, a osoba sa kojom komunicirate razume nešto sasvim drugo?!
Takve situacije su neizbežne u životu.
Ne može sve biti idealno.
Tako se energija prenosi i na torte.
Kada počnem da pravim tortu za nekoga, uglavnom znam o kakvoj se osobi radi.
Eto, neko gleda u pasulj, neko u karte, neko u horoskop, a ja u torte.
Voćna torta, napomene:
Ukoliko mlevene orahe merite kašikama, treba da znate da u jednu kašiku stane cca 10 g mlevenih oraha.
Umesto gustina možete koristiti puding po izboru i obrnuto.
Umesto maslaca, margarin.
Slatku pavlaku dodajte postepeno u filove, ne morate iskoristiti u potpunosti navedene količine ukoliko su vam neophodni čvršći filovi.
Kore pecite onako kako ste navikli - na temperaturi na kojoj najčešće pečete.
Izbegavam da stavljam sveže voće u torte jer je ono vrlo osetljivo.
Zato najčešće pravim ovaj voćni krem.
Ova voćna torta je pripremljena sa višnjama, malinama i jagodama.
Sveže voće (višnje) ne koristim ni za Moskva tortu.
Voćna torta, sastojci
Sastojci za kakao biskvit:
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika ulja
1 kesica vanilin šećera
3 kašike brašna
3 kašike kakaoa
Sastojci za orah kore:
8 belanaca
8 kašika šećera
180 g oraha
1 kašika brašna
Sastojci za voćni fil:
700 g crvenog voća po izboru
200 g šećera
2 dl vode
80 g gustina
50 g maslaca
1 dl slatke pavlake
Sastojci za žuti krem:
8 žumanaca
200 g šećera
1 kesica vanilin šećera
120 g pudinga od vanile ili gustina
7,5 dl mleka
200 g putera
2 dl slatke pavlake
Voćna torta, priprema:
Prvo, najčešće, pripremam filove.
Voćni fil:
Razmutite gustin u malo vode.
Ostale sastojke osim pavlake i maslaca sjedinite i prokuvajte.
Kada provri, ukuvajte gustin/puding.
Kuvajte nekoliko minuta.
U vruć fil dodajte maslac i mešajte dok se on ne otopi.
Kada se fil ohladi, stavite ga u frižider i dobro rashladite, a potom umešajte umućenu slatku pavlaku.
Žuti krem:
Umutite žumanca, šećera, puding i malo mleka.
Ostatak mleka stavite da provri.
Vrelo mleko sipajte u smesu od žumanaca, izmešajte, vratite u šerpu i skuvajte fil na nižoj temperaturi.
U ohlađen fil umešajte maslac koji ste umutili sa 1 kašikom šećera u prahu.
Na kraju dodajte umućenu slatku pavlaku i sjedinite mešanjem.
(Količinu slatke pavlake prilagodite potrebama, manje za čvršći fil i obrnuto.)
Kakao biskvit:
Sastojci su za 3 kore okvirnih dimenzija 20*30 cm.
Umuite belanca, pa dodajte šećer i mutite dok se on se otopi.
Posebno sjedinite žumanca, brašno, kakao i ulje.
U smesu od žumanaca dodajte belanca, postepeno.
(Prvo mutite mikserom, a kada smesa postane dovoljno meka, ostatak belanaca umešajte.)
Kore pecite u plehu koji ste obložili papirom za pečenje, u zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni oko 6 minuta.
Orah kore:
Sastojci su za dve kore okvirnih dimenzija 20*30 cm.
Penasto umutite belanca, dodajte šećer i mutite dok ne dobijete glatku i sjajnu smesu.
Umešajte orahe koje ste sjedinili sa brašnom.
Kore pecite u plehu koji ste obložili papirom za pečenje u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 10-tak minuta.
Kakao kore možete poprskati voćnim sokom.
Filovanje:
Kakao kora, voćni fil, orah kora, žuti krem, kakao kora, žuti fil, orah kora, voćni fil, kakao kora.
Dekoracija po želji.
Prvu koru uvek stavljam zajedno sa papirom, sledeću koru okrenem naopako kako bih lakše skinula papir.
Svaku sledeću, takođe.
Papir sa prve kore skinem kada okrenem tortu.
Na ovaj način ćete kore lako skinuti sa papira za pečenje bez bojazni da će se kore izlomiti.
Tortu prilagodite vašem ukusu i navikama - više kora, manje fila ili obrnuto.
Voćna torta, presek
Kada pravim torte za druge, obično napravim veću tortu kako bih odsekla krajeve.
A zašto sečem krajeve?
Sečem ih kako bih mogla da vidim kako izgleda torta koju pravim prvi put kao i kakvog je ukusa prvog, drugog i trećeg dana.
Kada pravim okrugle torte, ispečem u šerpici kore za "kućnu upotrebu" i "ukradem" fil.
Ništa bez degustacije.
Da ne radim pomenuto ne bih znala da li u tortama treba nešto menjati.
Voćna torta, zaključak
Napominjem da sveže nafilovana voćna torta nije istog ukusa kao kada odstoji bar jedan dan.
Potpuno sveža voćna torta nema pravi ukus.
Voćna torta pripremljena sa svežim voćem ne može dugo da stoji (oko 2 dana).
Ja to tako, a vi kako ste navikli.
Prelepo!! ������
ReplyDeleteHvala, draga <3
DeleteDa li kore mogu da se peku od jednom u kalupu pa da ih presecemo posle pecenja kada se ohlade?
ReplyDeleteMože, naravno :)
DeleteDraga,da li mozda znate koliko kg bude teska torta kad se zavrsi?
ReplyDeleteda li ova torta može pod fondan?
ReplyDeleteDali mogu staviti visnje iz teglice?
ReplyDelete