Tuesday, July 5, 2016

Jošta - crna ribizla i ogrozd


Jošta - tata joj je ogrozd, a mama crna ribizla.
Od roditelja je nasledila najbolje osobine - na mamu je lepa, a na tatu krupna.
Ove godine sam se prvi put srela sa ovim čarobnim voćem.
Prodavačica mi je rekla da je u pitanju kombinacija ribizle i borovnice i da se zove jošta.
Naravno, nisam se tu zaustavila s obzirom da bobice izgledom podsećaju na ogrozd.
Ogrozd me asocira na mamine minđuše.
A jošta liči na njih.
Ispostavilo se da sam u pravu - jošta je kombinacija crne ribizle i ogrozda.


Ukus ne znam da vam objasnim.
Nije jakog ukusa kao crna ribizla.
Ogrozd joj daje blažu notu.

Jošta bobice, naravno, možete konzumirati i sveže, ali bitno je da su zrele.
Kada nisu dovoljno zrele, nemaju tako prijatan ukus.

Od jošte možete pripremati zimnicu poput sokova, slatkog, džemova...
Mislim da bi bilo dobro iskombinovati je sa još nekim bobičastim voćem, posebno ako se odlučite za džem.
Ja sam izabrala sok.


Sastojci:
300 g jošta bobica
100 g šećera
8 dl vode.


Priprema:
Sjedinite jošta bobice i šećer.
Potom ih izgnječite ili delimično sameljite u nekom procesoru za hranu.
Sipajte vodu i kratko prokuvajte.
Kada se sok ohladi, procedite ga, sipajte u flašu ili bokal i čuvajte u frižideru.
Ovako pripremljen sok od jošta bobica možete čuvati u frižideru 2-3 dana.

Sok od jošta bobica je prijatnog, nedefinisanog, ukusa.
Većina bi rekla da su u soku crne ribizle i još nešto.
A to "nešto" je teško definisati.


Napomene:
Količinu vode možete povećati, po ukusu.
U sok ne morate dodavati šećer.
Možete ga zasladiti nekim drugim zaslađivačem.
Prokuvajte vodu i jošta bobice, a kada procedite dodajte, na primer, med.
Vredne pčele trenutno rade na pripremi suncokretovog meda.




Cica ne voli jošta bobice.
Ona voli da "skita".


Recept je objavljen na poratlu Recepti i Kuvar online.

9 comments:

  1. Jako zanimljivo izgleda, morati ću malo ponjuškati po placu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, moraćeš da potražiš. Nisam videla da ih neko prodaje u većim količinama. Obično ih gaje za ličnu upotrebu. Očekujem da će se ubrzo naći u većim količinama kao aronija.

      Delete
  2. svašta ćemo mi od tebe naučiti ... hvala

    ReplyDelete
  3. Pre neki dan sam dobila litar ovog soka i probala prvi put takav sok!Mnogo se svide o meni i mojoj porodici.Neobičan ukus .Popili smo ga za čas...Divno izgleda i tvoj
    koji si pravila,kao i sve do sada što objaviš je fantastično!Pozdrav !:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tek sada vidim ovu poruku. Ne dobijam uvek obaveštenja. Da, ovaj sok je baš lep i neobičan. Hvala <3

      Delete
  4. Poštovanje Kristina i hvala za recept. Imam nekoliko josta, lepo rodile i praviću sok. Imam jedno pitanje: koliko soka može da se konzumira dnevno, pogotovo deca. Negde sam pročitao da je veoma jak. Hvala ako odgovorite.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na javljanju. Zaista ne znam koliko se dnevno može/sme popiti ovog soka. Pozdrav.

      Delete
  5. Nisam anonimus, ja sam Radmilo Ostojić. Nisam vičan ovom sokoćalu.

    ReplyDelete