Friday, July 1, 2016

Kolač sa kajsijama


Sezona kajsija je u jeku, iskoristite je maksimalno.
Kolač sa kajsijama - posebnog ukusa koji će vas osvojiti na prvi zalogaj.
U pitanju je jogurt biskvit koji inače pripremam za sve voćne kolače.
Kada dodate kajsije, dobićete potpuno drugačiji kolač.
A priprema je vrlo jednostavna,
I ne zaboravite vanilin šećer - on kolač čini još posebnijim.
Ko voli, može da doda cimet i limunovu koricu.
Kolač sa kajsijama možete pripremiti na razne načine, ali preporučujem sledeći.


Sastojci:
2 jajeta
1 šolja šećera
1 kašičica vanilin šećera
1 šolja jogurta
2/3 šolje otopljenog maslaca
2,5 šolje brašna
1 kašičica praška za pecivo
700 g očišćenih kajsija


Priprema:
Penasto umutite jaja, šećer i maslac.
Dodajte ostale sastojke, osim kajsija, i dobro ih sjedinite.
Pleh dimenzija 20*30 (ili prečnika 25 cm) namastite i pospite brašnom ili obložite papirom za pečenje.
Izlijte testo i poređajte komade kajsija.


Kolač sa kajsijama pecite u zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni oko 30 minuta.

Prohlađen kolač delimično pospite šećerom u prahu koji ste začinili vanilom.

Poslužite ga uz kafu, čaj ili mleko i uživajte u njegovom neodoljivom ukusu.


Napomene:
Za merenje koristim šolju od 2 dl.
Umesto maslaca možete koristiti neku drugu masnoću - suncokretovo, maslinovo, kosovo ulje...
Kajsije isecite na manje komade i poređajte ih gusto (ako ste ljubitelj voća).
A ukoliko ne volite previše voća u ovakvim kolačima, slobodno smanjite količinu kajsija.


A zečica?!
Ona ne jede kolače, ali zato voli da uživa.


Recept je objavljen na portalu Recepti i Kuvar online.

4 comments: