Verovatno vam se više puta desilo da nemate hleb - jednostavno, zaboravili ste da ga kupite.
Priprema nedeljnog ručka je toku...
Meni je jednostavnije da umesim hleb nego da idem da ga kupim.
Jer dok se spremim, presvučem i slično, domaći hleb je već u rerni.
Ovom prilikom se odlučila za zemičke.
Oblik ipak daje ukus hrani.
"Bele" zemičke naziv iz razloga što sam za njihovu pripremu koristila belo pšenično i belo kukuruzno brašno.
Od ovog testa možete praviti oblike po želji - hleb, kifle, perece, pletenice...
Sastojci:
15 g svežeg kvasca
4 dl mlake vode
2 kašičice šećera
600 g brašna tip 400
100 g belog kukuruznog brašna
1 kašičica soli
2 kašike ulja
Priprema:
Izmrvite kvasac, dodajte šećer i postepeno dolivajte vodu i sipajte brašno dok ne utrošite vodu i dok ne dobijete smesu malo gušću nego za palačinke.
Ovako pripremljen kvasac brzo naraste (posebno u letnjim mesecima), a vaš hleb ili pecivo će biti mekši nego inače.
Kada kvasac duplo naraste, dodajte ostale sastojke i umesite glatko testo.
Testo treba da raste dva puta - nakon 15-tak minuta ga premesite i ostavite da naraste još jednom (da se udupla).
Oblikujte zemičke željene veličine (napravila sam 16 zemički).
Premažite ih i pospite po želji.
Kada se odmore (15-tak minuta), pecite ih u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta.
I naravno, uživajte u njihovom ukusu.
No comments:
Post a Comment