Boranija - zelena, žuta, šarena, okrugla ili pljosnata...
Volim ukiseljenu boraniju, ali bez sirćeta.
Onako lepo usoljenu uz dodatak mirođije i belog luka.
"Kiseli" se na Suncu par dana.
Sada je nisam kiselila već dinstala.
"Začinila" sam je sosom od mirođije.
Sos od mirođije je moj omiljeni sos i često ga pripremam dok je mirođija mlada.
Mada, pored Cice zečice ne mogu da dođem na red kada je u pitanju mirođija.
Pripremljenu boraniju i sos možete izmešati ili poslužiti kao što sam ja - sipati sos od mirođije preko boranije prilikom služenja.
Sastojci za dinstanu boraniju:
500 g boranije
2 šargarepe
2 čena belog luka
1/s kašičice soli
prstohvat bibera
2 kašike ulja
Sastojci za sos od mirođije:
1 kašika ulja
2 kašičice brašna
1 vezica mirođije
4 dl mleka
začini po ukusu: so, biber...
Priprema:
Boraniju, šargarepu i beli luk iseckajte, stavite u šerpu, dodajte ulje i dinstajte na srednjoj temperaturi 15-tak minuta uz postepeno dodavanje vode.
Boranija treba da bude meka, ali ne prekuvana, a voda treba potpuno da ispari.
(Šargarepu možete izrendati.)
Za sos propržite brašno i ulje.
Dodajte sitno iseckanu mirođiju i postepeno sipajte mleko.
Kuvajte na nižoj temperaturi.
Prilikom služenja u sos od mirođije/boraniju možete dodati sirće i sitno seckan beli luk.
šta zeka jede .. peteljke od boranije ...
ReplyDelete:D od mirođije ;)
Deletei ja boraniju ovako bez vode najviše volim ..
ReplyDeleteKod mene sve može :)
Delete