U poslednje vreme je sve popularnija "testenina" koja se priprema od povrća, najčešće od tikvica.
Kako je sezona tikvica uveliko u toku, preporučujem da isprobate ovaj specijalitet.
Testenina bez glutena, bez ugljenih hidrata - testenina koja nije testenina.
Testenina od tikvica je jednostavna za pripremu - poenta je u načinu sečenja - tikvice se seku na rezance i to je sve.
Sastojci:
1 žuta paprika
2 šargarepe
2 mlade tikvice
1-2 kašike ulja po izboru
začini po ukusu
Priprema:
Papriku izrendajte ili isecite na sitnije komade.
Šargarepu isecite na tanke rezance (možete oibičnim nožem ili specijalnim nožem koji možete videti na fotografiji).
Prodinstajte šargarepu i papriku na srednjoj temperaturi, oko 5 minuta.
Tikvice isecite specijalnim nožem - na rezance.
Dodajte ih u šerpu, začinite i dinstajte na nižoj temperaturi dok ne postanu staklaste.
Vaša testenina od povrća je spremna za upotrebu.
Testenina od povrća se može konzumirati ovako pripremljena u dodatak rendanog sira ili uz neki sos po izboru.
Napravite kombinaciju koja vam najviše odgovara i koju toleriše vaš način ishrane/dijeta.
Tokom letnjih meseci, kao poseban začin za jela od povrća koristim magi biljku (ljupčac, selen).
U ostalim mesecima je koristim kada ne zaboravim da je osušim.
Ova biljka ima specifičnu notu, pa čorbama, supama i potažima daje posebnu aromu.
Ako se do sada niste sretali sa magi biljkom, savetujem da je potražite.
Izgledom podseća na list celera.
Uz ovako pripremljenu "testeninu" sam poslužila salatu od celera (koristila sam samo drške) i bezglutensku proju.
Drške od celera iseckajte na manje komade i dinstajte oko pet minuta u sopstvenom soku.
Začinite ih po ukusu - biberom, sirćetom, uljem, peršunovim listom...
A kako mi je bezglutenska projara vazdušasta, otkriću vam "tajnu" nekom drugom prilikom.
Podrazumeva se da bezglutensku testeninu možete "obogatiti" mesom.
Bezglutenska testenina se može pripremiti samo od tikvica i iskoristiti kao osnova za neko jelo.
Cveće je tu da ugođaj bude potpun.
Ružice su iz našeg dvorišta, a sve ostalo sam ubrala na putu od Bele Crkve do Beograda, negde kod Kovina.
Recept je objavljen na portalu Recepti i Kuvar online.
I ja sam primijetila taj trend, ali nisam još probala.
ReplyDeleteImaš pravo obzirom na sezonu tikvica sada je pravo vrijeme za isprobati ovakvu "tjesteninu".
Tako su krstili tikvice u ovom obliku. Naravno, ni ukusom ne podseća na testeninu :). Volim tikvice i uvek ih imam u frižideru, pa sam rešila da ih iseckam i ovako. Bitno je ne prekuvati ih kako bi ostale hrskave. Javi utiske :)
Delete