Sladoled je najpopularnija letnja poslastica.
Retko kada ga pravim, najčešće ga kupujem i to onda kada idem u šetnju sa drugaricom.
Nemam naviku da često konzumiram sladoled, a nije da ga ne volim.
Navike su čudo.
Mislim da je ovo najednostavniji recept za pripremu sladoleda u kućnim uslovima.
Sećam se, kada smo bile male, baba je pravila sladoled tako što je kuvala žumanca u mleku.
Kuvala je fil poput poslastičarskog krema, ali malo ređi.
Na kraju je dodavala malo maslaca i čini mi se umućena belanca.
I naravno, voće, čokoladu...
Moja poslastica je 2 u 1.
Ako vam se neočekivano najave gosti, biće vam dovoljno desetak minuta da napravite desert.
Pola poslužite, a pola zamrznite (za zamrzavanje možete koristiti silikonske modle).
Pa ako zasednu, dobiće i sladoled kao posluženje.
Kada su ukusi u pitanju, imate bezbroj kombinacija.
Ja sam izabrala maline, lešnik i čokoladu.
Sastojci:
500 ml slatke pavlake
2 kašike vanilin šećera
4 kašike šećera
1 šolja malina
1/2 šolje rendane mlečne čokolade
1/2 šolje krupno mlevenog/seckanog lešnika
Po potrebi: mleveni keks, maline, rendana čokolada.
Priprema:
Slatku pavlaku sipajte u činiju za mućenje, dodajte šećere i izmešajte.
(Po ukusu možete dodati još šećera.)
Mutite mikserom, na najmanjoj brzini, nekoliko minuta.
Vodite računa da je ne premutite.
Pavlaka ne treba da bude jako čvrsta.
Umešajte maline, lešnike i čokoladu.
U činijice ili čaše sipajte mleveni keks, maline, pa "sladoled".
Dekorišite po želji.
Ostatak zamrznite.
Tako ćete imati dve poslastice - pored poslastice u čaši, imaćete i sladoled.
Za svakoga po nešto.
Dodaci za sladoled/poslasticu su po želji.
Birajte ukuse koje volite.
U jedan deo sam stavila samo maline i čokoladu.
U drugi deo, pored svega navedenog, i mleveni plazma keks.
Dobra ideja ovo sa smrzavanjem.
ReplyDeleteDa, pola - pola ;). Ne znam da li sam napisala, sladoled sam sipala u silikonske modle za projice.
Delete