Štrudla sa orasima, sa makom, sa džemom...
Vojvođanski specijalitet - natenane.
Ova štrudla je posna, sasvim slučajno.
Imala sam u planu da napravim baklavu, ali kore koje sam kupila, bile su buđave.
I eto, tako je nastavala ova štrudla.
Mleko, mlečne proizvode, jaja,.. retko kada imam u frižideru, pa je štrudla sticajem okolnosti posna.
Sastojci:
350 g brašna tip 500
150 g oštrog brašna
1/2 kašičice soli
2 kašike vanilin šećera
rendana limunova kora
4 kašike ulja
3 dl mlake vode
15 g svežeg kvasca
Fil:
450 g mlevenih oraha
15 kašika džema od kajsija
1 kašika vanilin šećera
Priprema:
Izmešajte kvasac, malo šećera, malo vode i brašna.
Ostavite kavasac da naraste, na toplom mestu.
U posudu za mešenje sipajte suve sastojke, izmešajte ih, napravite udubljenje, dodajte tečne sastoje i nadošao kvasac.
Umesite glatko testo, dobro ga upakujte i ostavite ga da naraste.
Podelite ga na tri dela, napravite jufkice, pokrijte ih i ostavite da se odmore 15-tak minuta.
Za to vreme napravite fil - sjedinite sve navedne sastojke i podelite na tri dela.
Svaku jufku razvijte u pravougaonik okvirnih dimenzija 30*25 cm, premažite filom i uvijte štrudle (po široj strani).
Štrudle premažite uljem i ostavite ih da odstoje 20-tak minuta.
Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni oko 25 minuta.
Prohlađenu štrudlu pospite šećerom u prahu, po želji.
A ako štrudlu obogatite jajima, mlekom i mašću ili puterom, biće još ukusnija - prava starinska.
A vanilin šećer - pravi, domaći.
Štrudla sa orasima ne mora biti posna.
Napomenula sam da je ovo bilo slučajno.
Umesto vode stavite mleko.
U testo dodajte 2 žumanceta.
Štrudlu premažite umućenim jajetom.
Štrudla sa orasima ne mora imati džem.
Ukoliko želite da je napravite samo sa orasima, mlevene orahe poparite mlekom ili sjednite sa umućenim belancima.
Recept je objavljen na portalu Recepti i Kuvar online.
Prefino igleda!
ReplyDeleteHvala, draga :)
DeleteKris, vadi te ovaj ispeglan stolnjak, inace strudla ne bi bila tako lepa :D :D :)
ReplyDeleteHahahaahaha. Da, da, ispeglala sam ga bolje nego ti :)
DeleteJa tih problema vise nemam... sad imam musemu :D
DeleteVi ovo zovete strudla? Rec strudla je nemackog izvora, i kad utipkate strudel u google, dobijete ovo: https://www.google.com/search?q=strudel&client=firefox-b-d&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwih-c_ImYLjAhVr5KYKHZuaBPkQ_AUIECgB&biw=1366&bih=626
ReplyDeleteA to, o cemu je rec ovde, se u SLO zove potica, a u HR povitica (iz povijeno/uvijeno). A na nemackom se ovo zove nussrolle, odnosno na engleskom nut roll.
Ne znam odakle ste, ali kod nas u Vojvodini, Srbiji, se tako zove. Ukucajte u google "štrudla", pa ćete videti. Pozdrav :)
DeleteIZ Slovenije. Ako se tako zove, neko je opasno pobrkao etimologiju te reci, pa je pogresno koristite. Strudel je nemacki, a vasa rec strudla je cista i ocita verzija te reci. I ne moze biti nesto drugo nego sto jeste.
Deletehttps://nsokote.ru/hrana-i-pi%C4%87e/217891-strudel-recept-je-klasi%C4%8Dan-s-fotografijom.html
Pozdrav i vama!
Divno!
DeleteVolim Vojvodjanske recepte jer su jako slicni Slavonskim receptima a na njima sam odhranjena.
Mi sva dizana tijesta sa filom nazivamo pite :)Pita sa orasima,Pita sa sirom i grozdjicama,Pita sa makom :)
Recepti sa vucenim tijsom ,od njega se kod mene prave strudle,kao i u Bosni ali to nema veze ao mi se svidja ja pravim!!
Pozdrav iz australije!!
Hvala na javljanju. Veliki pozdrav <3
Delete